TENNISGYMNASIUM
Går du ut högstadiet och funderar på hur din fortsatta tennissatsning ska se ut? Det finns i dag elva olika gymnasiealternativ för dig.
RIKSIDROTTSGYMNASIUM
På ett riksidrottsgymnasium kan du läsa upp till 700 poäng specialidrott, även om det är vanligt att elever också väljer att läsa 500 eller 600 poäng. Här tränar du både på skoltid och i anslutning till skoldagen. Vår RIG-verksamhet på Akademi Båstad gymnasium, som du kan läsa mer om nedan, har också ett omfattande tävlingsprogram med såväl nationella som internationella tävlingsresor.
Du som söker till RIG bör tillhöra de bästa i landet i din årgång och ha siktet inställt på att nå den allra högsta nivån i din sport. RIG Båstad är vårt ”flaggskepp” i gymnasiesystemet och Svenska Tennisförbundet är med och styr RIG-verksamheten tillsammans med rektor och ansvariga tränare. Målet med vårt RIG är att erbjuda en komplett utvecklingsmiljö, med bra tennisträning, bra fysträning samt erforderliga stödfunktioner i form av exempelvis medicinskt stöd, idrottspsykologi och kostrådgivning. Utöver det erbjuds ett omfattande stöd i samband med tävlingar nationellt och internationellt.
För den som vill kombinera elitsatsning och studier finns allt man behöver samlat i Båstad: traditioner och tennisatmosfär, korta avstånd till allt, en gymnasieskola som är van vid att ta hänsyn till elitsatsande ungdomar, duktiga tränare och goda träningsmöjligheter. Träningen bedrivs på Båstad Sportcenter (Drivan).
För mer information besök skolans webbplats och Instagram.
Kontaktpersoner
Ansvarig tränare: Mattias Arvidsson, 070 946 41 50
Studie- och yrkesvägledare: Christel Hansson, 0431 772 08
Rektor: Ulrika Krämer 0431-774 72
NATIONELLT GODKÄND IDROTTSUTBILDNING
På en nationellt godkänd idrottsutbildning läser man normalt 400 poäng specialidrott. Minst tre träningspass i veckan ligger på skoltid. Alla våra NIU-verksamheter samverkar med en eller flera klubbar för att sammantaget kunna erbjuda en bra helhetslösning för din tennissatsning. Du som blir antagen till en NIU-verksamhet har rätt att träna i klubben på orten utan krav på klubbyte.
På flertalet av våra NIU-skolor finns flera NIU-idrotter, vilket innebär att du kommer att vara en del av en större grupp av idrottselever på ditt gymnasium. Delar av ämnet specialidrott läser man tillsammans med elever från andra idrotter. Nationellt godkänd idrottsutbildning för tennis finns från norr till söder, på följande orter: Sunsdsvall, Uppsala, Täby, Stockholm, Lidköping, Göteborg, Växjö, Helsingborg och Malmö.
ELITSATSNING OCH STUDIER
Elitsatsande idrottsungdomar har ofta god disciplin, målmedvetenhet och planeringsförmåga. Dessa egenskaper hjälper dem också att klara gymnasiestudierna parallellt med idrottssatsningen. Man ska dock vara klar över att det är en tuff uppgift och att den kommer kräva ett stort ansvarstagande i tre eller fyra år. Alla våra tennisgymnasier erbjuder goda möjligheter till it-baserat skolarbete, vilket möjliggör att du kan tävlingsspela i en relativt stor omfattning. Samtliga skolor har också rektorer och lärare som är vana vid att ta hand om idrottselever.
ATT FLYTTA HEMIFRÅN
Om du bor i storstadsområdena finns det NIU-verksamheter att söka till där du kommer att ha möjlighet att dagpendla. För många blir det dock nödvändigt att flytta hemifrån för att gå på tennisgymnasium. Det är ett stort steg som kräver att du är redo att ta ansvar för tvätt, städning och matlagning samtidigt som du ska ha full fokus på både tennisen och studierna. Det är en utmaning för många, men de som är målmedvetna utvecklas också av att lära sig att ta detta ansvar. På flera av våra gymnasieorter finns elevhem eller internat. I annat fall kan de ansvariga på respektive skola hjälpa dig med hur du kan gå tillväga för att hitta ett bra boende.
Kontakten med hemmiljön är dock viktig – ta därför hänsyn till avstånden när du väljer skolor att söka till, så att du enkelt ska kunna resa hem på lediga helger och lov.
ANTAGNING – SÅ GÅR DET TILL
Provspel, tester och intervjuer arrangeras av respektive verksamhet som också bjuder in de som är aktuella för antagning. Svenska Tennisförbundet samordnar antagningen så att förfarandet med förstahands, andrahands- och tredjehandsval ska fungera. Om du inte blir inbjuden till provspel eller besök och undrar varför, så ska du vända dig till den verksamhet det handlar om. Generellt kan man dock säga att det krävs en relativt stark tränings och tävlingsbakgrund för att kunna bedömas som kvalificerad att tillgodogöra sig idrottsutbildningen på såväl RIG som NIU. Besök, provspel, tester och intervjuer genomförs på RIG i perioden november-december, samt på NIU under perioden december-januari.
Besked om antagning till den idrottsliga delen ges senast i slutet av januari. Då är det hög tid att söka studieprogram – 1 februari är ett vanligt sista datum för den ansökningsprocessen. Studie och yrkesvägledaren på din nuvarande skola kan hjälpa dig med val av studieprogram. Besked om idrottslig antagning ges direkt från varje skola, men den som önskar kan också få ett skriftligt intyg från Svenska Tennisförbundet.
ANSÖKAN
Perioden för ansökan till RIG och NIU med skolstart ht 2025 är avslutad. Möjlighet till sen ansökan öppnas 24 januari 2025.
Man kan ansöka sent till en (1) RIG- eller NIU-skola, och en förutsättning är att man har varit i kontakt med den aktuella verksamheten.
Sena ansökningar behandlas endast i mån av plats.