Förra veckan bjöd Svenska Tennisförbundet genom sportchef Simon Aspelin in till uppföljning från det första elitmötet som hölls i februari i år.

Februarimötet var det första steget mot en gemensam väg framåt för svensk elittennis. När gruppen samlades igen i samband med BNP Paribas Nordic Open fick deltagarna en statusuppdatering på vad som gjorts och gavs möjlighet att lämna ytterligare inspel.

Simon Aspelin pekar särskilt ut den framtida spelarutvecklingsplanen som nyckeln i det fortsatta arbetet. Planen tar form och väntas presenteras i sin helhet under nästa år.
– Spelarutvecklingsplanen tar vid och blir en naturlig övergång efter ”spelutveckling röd-orange-grön” från cirka 11-12 års ålder och kommer att vara ett riktmärke och ramverk för alla som arbetar med att utveckla spelare inom svensk tennis. Vi får i dag fram talangfulla juniorer och flera av dem kommer att spela junior-Grand Slams nästa år vilket är fantastiskt roligt och bra jobbat av alla inblandade, men vi har behov att utveckla en enhetlig struktur.
– Med spelarutvecklingsplanen, ett gemensamt svenskt material, vill vi skapa bättre förutsättningar för att få fram en starkare bredd och fler spelare som håller hög nivå i yngre junioråldern. Det generella utfallet är inte tillräckligt bra i dag och därför krävs att vi ifrågasätter allt vi gör och hur vi prioriterar våra resurser i alla åldrar.

Vilka omprioriteringar anser du behöver göras?
– Vi har konstaterat att många spelare i unga åldrar ligger efter i utvecklingen internationellt. Där behöver vi skifta fokus och inse att det krävs en omställning. Ur ett spelarutvecklingsperspektiv krävs en enhetlig strategi för förbund, region och klubbar för hur vi använder våra befintliga resurser. Parallellt arbetar vi naturligtvis hårt för att stärka våra ekonomiska medel från näringslivet för att bland annat stötta klubbar och regioner och också för att kunna finansiera framtida teamsatsningar.

Aspelin presenterade också ett konkret förslag: ”performance camps”. Förutom de sportsliga fördelarna understryker Aspelin också utbildningssyftet med ramverket och intentionen att säkerställa att innehållet i spelarutvecklingsmaterialet går från ord till handling på nationell-, regional- och klubbnivå.
– Vi lägger stor vikt vid betydelsen att spelare får träffas, träna och konkurrera tillsammans. Men ”performance camps” syftar också till att utbilda och motivera tränare, spelare och föräldrar i stort. Vi behöver jobba mer enhetligt med spelarutveckling och ett ramverk för ”performance camps” är ett sätt att implementera planen. Genom riktlinjer för hur man prioriterar och kravställer verksamheterna på nationell, regional och lokal nivå kommer vi att höja kvaliteten och därmed uppnå bättre resultat.

Aspelin avslutar med att summera ett positivt möte och vägen framåt:
– Jag har sagt det förut och säger det igen, jag är otroligt tacksam över den samlade kompetens som finns i den här arbetsgruppen och den gemensamma viljan att stärka svensk elittennis. Nu kommer jag att ha uppföljande möten med alla deltagare för att sedan arbeta vidare. Jag ser fram emot att snart kunna presentera mer konkreta satsningar framåt med utgångspunkt från spelarutvecklingsplanen.