Den gångna helgen hölls en Tennis på gatan-konferens på Elite Palace i Stockholm för ledare och tränare i TPG-klubbarna.
– Det var ett par år sedan senast, så det var efterlängtat och riktigt roligt. Två av våra största Tennis på gatan-verksamheter Simon Sportklubb (Vivalla/Örebro) och Sofielunds Tennisklubb (Sofielund/Malmö) hade dessutom med sig flertalet av sina unga ledare och spelare. Konferensen yngsta deltagare var bara 11 år vilket var riktigt roligt, säger Emma Ernlund som jobbar med bland annat inkluderingsprojekt på Svenska Tennisförbundet.
Vad hände de två dagarna?
– På lördagen var det fokus på nya kunskaper och vi fick besök av gänget från ”Inte min match” som föreläser och utbildar kring de risker, konsekvenser och möjligheter som hör ihop med maskrosbarn. Var femte barn I Sverige växer upp under tuffa förhållanden och jag kan verkligen rekommendera alla att ta del utav ”Inte min match” och deras viktiga budskap och verktyg.
– Utöver det fick vi en spännande dragning utav Sahar Khalili (Bollihop) som besitter en gedigen kunskap i inkluderingsarbetet och hur idrotten kan jobba för att på riktigt nå fler barn och unga som inte har den naturliga vägen in i föreningslivet. Söndagen var det fokus på teambuilding och vi genomförde en workshop med syfte att utveckla Tennis på gatan, säger Emma.
Tennis på gatan är naturlig del av svensk tennis sedan flera år tillbaka. Projektet är sedan hösten 2023 även en del av Idrottsklivet som löper fram till 2025. Tennis på gatan bedrivs årligen på upp till 15 platser. En del tennisklubbar erbjuder verksamhet varje vecka, medan andra öppnar upp och kör verksamhet över sommaren. Senaste tillskottet i TPG-familjen är Eksjö Tennisförening som startade upp under förra sommaren.
– Tennis på gatan gör skillnad för barn och unga varje vecka och våra tennisklubbar är otroligt duktiga på att skapa trygga miljöer där barnen och ungdomarna får växa, trivas och ta ansvar. Det är också fint att se att deltagarna, inte bara älskar att spela tennis, även tar steget att börja tävla eller att utbilda sig vidare till ledare och funktionärer. En framtid inom tennisen kan se ut på olika sätt och genom Idrottsklivet kommer vi att växla upp det arbetet ytterligare under året, avslutar Emma Ernlund.