Hon var etta i sin årgång och vann gamla Kalle Anka Cup i Båstad. Lagom till 2022-års turnering, som nu heter Next Gen Cup, har Frida Kareld Roos gett ut boken ”Topp & Spinn Steffis tennisäventyr” som delvis grundar sig på egna upplevelser som ung spelare i Båstad.
Frida Kareld Roos bor i Helsingborg och hade en knapp timmes resa till Båstad där vi träffas för intervjun. När hon går ut på tennisstadion kan hon konstatera att mycket inte är sig likt från 1991, då hon som elvaåring vann dåvarande Kalle Anka Cup.
– De gamla husen är borta och det är ett helt nytt område jämfört med då. Jag minns att Fredrik Belfrage stod där borta med mikrofonen, säger Frida och tittar ut över centercourten.
Frida är född 1980 och fick sin tennisskolning i IS Göta. I början kombinerade hon tennisen med simning, friidrott och gymnastik innan det blev tennis för hela pengen. Snart blev hon bäst i landet och vann bland annat Salk Open, SM – och Kalle Anka Cup.
Drivkraften hos Frida, som är idrottslärare till vardags, är att se glädjen hos ett barn när det lyckas på egen hand. Det återspeglar sig också i boken.
Låt oss bläddra lite i den. Vi kan konstatera att Frida står för både berättelse och illustrationer, något som är ganska ovanligt.
– Jag är illustratör och tecknar mycket. Det är dock inte anledningen till att det blev en bok, för den hade jag skrivit ändå, men det var väldigt roligt att bildsätta själv. Att teckna är ett intresse jag har haft länge.
Steffi heter huvudrollsinnehavaren i boken. Är det DEN Steffi?
– Ja, hon fick heta det efter min barndomsidol Steffi Graf.
Är flickan i boken lik dig på något sätt?
– Ja det kan man nog säga, men det är möjligt att jag var mer ljushårig som elvaåring.
En hel del annat är hämtat från barndomsminnena.
– När jag var liten hade mamma en kiosk som var röd. Den finns med i boken. Jag hade en hund som liten och den finns också med i boken. Sedan finns det episoder som går igen som rör tennisen. Jag började till exempel med att stå still och sedan tränade jag på att ”hoppa” i serven för att få med hela kroppen i rörelsen.
Boken vänder sig till barn i framför allt åldersspannet 6-9 år.
– Min tioåriga dotter har precis läst den och hon tyckte den var bra och spännande. Det är ju en viss spänning när man ska åka till Båstad för att tävla i yngsta klassen, säger Frida som minns hur det var.
– Först hade vi ett läger i Ängelholm för att svetsa samman gänget som skulle tävla. Det var André Göranssons pappa (Hans) som höll i det. Att sedan komma till Båstad och denna stora tävling var en häftig upplevelse. En del av det som en ung spelare går igenom tar jag upp i boken. Det kan vara vidskepliga ritualer som att studsa bollen ett visst antal gånger för annars tror man att man ska missa.
I boken har flickan Steffi med sig sina turbollar Topp och Spinn. Det hade dock inte Frida på sin tid.
– Nej, jag hade inga turbollar. Jag klarade väl mig bra ändå. Jag hade min forehand och skruvade serve, säger hon och skrattar.
Det var under föräldraledigheten som Frida hittade sina 20 år gamla undangömda teckningar. På ett par av dem hade hon tecknat bollarna ”Topp” och ”Spinn” och tanken föddes att hon skulle kunna skriva en berättelse runt dem.
– Boken handlar mycket om känslan av att klara av något trots att det kan upplevas svårt. Jag har genom mitt yrke som idrottslärare sett barn och ungdomar lyckas. Samma sak i min roll som tennistränare på tennisbanan när någon har svårt med ett slag som plötsligt sitter. Den känslan är fantastisk.
Så syftet med boken är…?
… att inspirera barn till idrott, rörelse och i synnerhet tennis och få dem att känna att de kan klara av saker. Om man tränar mycket så kommer till slut resultaten och man hittar den inre tryggheten i sig själv.
Till sist vill vi ha ett tips till dagens tennisspelande unga. Vad blir det?
– De ska lita på att de kan lyckas. De som är i Sverigefinalen har kommit dit på grund av att de har visat att de kan spela bra tennis. Är man i en final behöver man inte vara nervös. Det är egentligen en match som alla andra.