Klubbesöken inom ROG (Spelutveckling röd, orange, grön) är igång sedan ett bra tag i hela Sverige. Statistik och synpunkter samlas in för att utveckla ROG:en vidare.

I Helsingborg arrangerade SvTF Syd nyligen två träffar. Första veckan var det klubbar längs västkusten och Göteborg och när tennis.se hälsade på var det ett annat gäng bestående av Ystads TK, Båstad TS, Helsingborgs TK, Tabergsdalens TK och Svedala TK.
Under en heldag utbyttes erfarenheter där deltagarna fick fylla i ett digitalt formulär fullspäckat med diverse frågor kring ROG:en.

Marcus Lindberg, klubbchef i Helsingborgs TK och processledare för ROG i SvTF Syd. Foto: Torbjörn Dencker

Det kommer hanteras av ansvariga på Svenska Tennisförbundet och kommer ligga som grund för utvecklingen av projektet.
– Formuläret innehåller en rad olika frågor om verksamheten, som exempelvis hur långa terminerna är, vad det kostar i de olika klubbarna och hur mycket alla kan träna. Vi gör detta för att samla på oss så mycket kunskap som möjligt om röd, orange, grön, säger Marcus Lindberg som är processledare för ROG:en i SvTF Syd.
– Jag tror att det behövs en ganska hög kunskapsgrad för att vara ansvarig för ROG:en i en klubb. För att man ska kunna klara sköta en internutbildning så att nästa generations tränare blir duktiga på det här, tillägger han.

Michaela Blomqvist, utbildningsansvarig på Svenska Tennisförbundet, var med på senaste träffen och håller med.
– Det som är intressant är att se hur ROG och utbildning kan närma sig varandra ännu mer så att de här två olika verktygen kan bli det fantastiska stödet till klubbarna i svensk tennis. Med ROG:en skapar vi ju också en perfekt internutbildning där tränarna lär av varandra.

 

I filmen ovan möter ni några av deltagarna som delar med sig av sina erfarenheter.
– Under det här året har det blivit tydligare hur vi ska jobba. Vi har också sett en ökad glädje bland eleverna, säger Edwin Sjögren i Båstad TS.
– Nu när vi fått en tydligare bild av hur vi ska träna barnen så ser vi att fler av våra yngre spelare stannar kvar, säger Niklas Persson i Helsingborgs TK.
– I vår klubb har vi fått mer uttalat ansvar för de olika bollarna. Det handlar också om hur vi tänker och planerar för kurserna och se till att de har ytor att träna på. Övergången från röd till orange har blivit mycket enklare och en bidragande orsak är att vi har lite högre krav på kunskapen, att de verkligen kan spela med en viss boll innan man går vidare, säger Fabian Jansson i Tabergsdalens TK.

Formuläret fylldes i parallellt med diskussioner bland deltagarna. Foto: Torbjörn Dencker

Pontus Bergevi på Tennis Stockholm har varit med sedan starten av ROG. Tillsammans med kollegorna i Stockholm har man avverkat runt hundra klubbesök.
– Vi har lyssnat och kommer modifiera plattformen så att det blir enklare för tränarna. Många klubbar har hittat sina egna sätt att jobba med ROG:en utifrån vilka förutsättningar man har. Man behöver till exempel inte köra den vita bollen en hel termin innan man går över till nästa steg. Takten skiftar väldigt mycket och måste får göra det, säger han och tillägger:
– Det är viktigt att alla klubbar känner sig delaktiga och engagerade att driva ROG:en vidare i positiv anda.