Lite symboliskt landar Svenska Tennispodden i Björn Borg-rummet i SALK-hallen. I närmare 70 år har Percy Rosberg vistats i lokalerna, antingen som junior- eller seniorspelare eller som chefstränare eller ansvarig för shopen.
– Percy är en av de största tennistränarna vi har. Jag hade själv förmånen att få lite hjälp av Percy när jag var ung. Jag har stor respekt för hans öga och karriär som tränare, säger Maria Strandlund Tomsvik. 

Björn Borg upptäcktes tidigt i Södertälje och fick sedan sin träning av Percy i SALK-hallen. Foto: Bildbyrån

Det tar inte lång tid in i programmet förrän Percy kommer in på sitt hjärtebarn: Volleyspelet.
– Där hade jag lite problem när jag skulle instruera Björn. Jag förklarade att om vi ska komma vidare med tenniskarriären och utveckla spelet så bör vi nöta volley.

Percys syftar naturligtvis på Björn Borg. Som ung tränare jobbade Percy för förbundet och åkte runt till olika klubbar i landet. Besöket i Södertälje skulle bli historiskt.
– Det var en som hade blivit sjuk så klubben undrade om de fick ta med en lite yngre kille som bara var tio-elva år. När jag fick bevittna honom, Björn Borg, så tänkte jag vilken kille. Jag försökte sätta honom på plats på träningen med att sätta olika svårighetsgrad på bollarna, men hans fotarbete och hans snabbhet på banan blev jag mycket imponerad av, säger Percy Rosberg.

Stefan Edberg är en av alla som Percy Rosberg tagit under sina vingar och utvecklat i tidig ålder. Foto: Bildbyrån

Det blir förstås en hel del mer prat om Björn Borg i det här programmet. Några fler av de spelare som senare skulle tillhöra landets bästa vände sig till Percy för att få hjälp och en skjuts framåt; Stefan Edberg, Magnus Norman, Thomas Högstedt, Peter Lundgren och Joachim ”Pim-Pim” Johansson med flera

Tränarkarriären började med ett uppdrag för Svenska Tennisförbundet som tolk åt profilen Bill Luffler. 
– Jag fick lära mig mycket av honom, slagtekniken, hur man rättar till fel och hur man gör en spelare lite mer komplett. Jag har också lärt mig att man inte kan stöpa varje junior i samma form. Stefan Edberg är ett exempel som blev en helt annan typ av spelare. Man får tänka på vilken kapacitet spelaren har och hur han eller hon är byggd. Det är mycket att ta hänsyn till. 

Percy Rosberg konsumerar mycket tennis, inte bara i SALK-hallen, utan även framför tv:n och hänger med även i dagens teknik.
– Jag är glad att det är flera topp 10-spelare i världen som spelar med enhandsbackhand, säger Percy och nämner Roger Federer, Stan Wawrinka och Denis Shapovalov.

I SALK-hallen håller flera av landets bästa spelare till, som Rebecca Peterson, Mirjam Björklund och Mikael och Elias Ymer.
– Jag blev så glad när jag hörde att Jonas Björkman skulle börja jobba med Mirjam och jag sa till henne att jag tyckte det var bra för hon behöver få ännu mer riktig volleyträning. Vi har ju fått in även Simon Aspelin som sportchef, som också är dubbelspelare och det är framsteg för klubben, säger Percy.

I programmet berättar Percy om hur han själv kuskade runt som ung spelare i de franska, italienska och tyska turneringarna.
Det var strax efter kriget vilket präglade tennistouren.
– Det var inte tal om någon hämtning på någon flygplats utan det var tåg eller buss som gällde. Man hade hotellrummet gratis så länge man var kvar i tävlingen, så därför satsade jag mycket på dubbel och även mixeddubbel. Det var inga prispengar att tala om, jag vet inte hur många gökur jag kom hem med, säger han med ett skratt. 

TITTA:

LYSSNA:

Se tidigare poddavsnitt här!