I början av det här året lanserade Svenska Tennisförbundet (SvTF) Bastränarutbildningen och Multi SkillZ Tennis. Bastränarutbildningen är det första utbildningssteget för tränare och Multi SkillZ Tennis är en kompletterande kurs som också ingår i utbildningsprogrammet för tränare. Nu har de första kurstillfällena ägt rum och först ut var SvTF Väst, SvTF Norr och SvTF Göteborg.
– Det gjordes ett omtag där vi tagit det bästa av innehållet från plattformen och TGU1 och adderat lite nya saker i grunderna i teknik, taktik och fysik. Utöver grunderna i tennis så har vi också med mycket kring ledarskapet, säger Martin Tyllman, som till vardags är barn- och ungdomstränare i MIK Tennis.
Martin Tyllman har tillsammans med Michaela Karlsson på SvTF varit med och utformat den nya Bastränarutbildningen.
– Vilken kanonstart det blev för Bastränarutbildningen. På bara några månader har vi i svensk tennis snart utbildat 100 tränare, det är något som vi bara kunnat uppnå genom att jobba tillsammans. Det är flera erfarna och kompetenta personer som har slitit hårt för att innehållet på Bastränarutbildningen ska bli så bra som möjligt, säger Michaela och fortsätter:
– Nu när utbildningen lanserats arbetar regionerna och kursledarna i full fart för att genomföra utbildningarna ute i Sverige och ge vår nya generation av tränare de bästa förutsättningarna för att lyckas och trivas i sin roll. Det är verkligen jätteroligt att få vara med på den här resan som vi gör i utbildning.
Till skillnad från tidigare, då plattformen hölls under en helg, handlar det nu om två helger.
– Att vi utökat till fyra dagar är helt enkelt för att ge tränarna mer verktyg i tränarrollen. De ska känna sig trygga med sina grupper i hemmaklubben. Som ny är tränarrollen inte alltid så lätt. Efter den här kursen ska de känna sig mer trygga och kunna förklara varför man gör olika saker på banan. Vi pratade mycket om att teknik, taktik och fysik hör ihop. Därför måste alla delarna ingå i kursen samtidigt.
I Norr hölls de två kurstillfällena i Örnsköldsvik och Östersund, medan Hammarö och Vänersborg var kursorterna i Väst.
Martin Tyllman använder gärna ordet succé när han ska beskriva ”premiären”.
– Det var 19 deltagare från olika klubbar i Väst och alla visade ett jättebra engagemang och stort intresse. Det är så kul att äntligen se den här utbildningen live efter allt hårt arbete.
Inför varje kurstillfälle kan deltagarna läsa in sig på innehållet på den nya utbildningsplattformen som underlättar det fysiska mötestillfället. Startsträckan för kursen blir kortare.
– De har redan läst om innehållet i utbildningen vilket gör att vi redan vid första tillfället har bra diskussioner och samtal. De kan ställa relevanta frågor och vi kan utbilda på en annan nivå än om vi skulle tagit allt från början.
Rekommenderad ålder för att gå kurserna är att man ska ha fyllt 15 år. I Hammarö och Vänersborg var deltagarna i åldersspannet 15 år till cirka 54 år.
16-åriga Felicia Söderström, timtränare i Mariestads TK och Tibro TK, fick med sig mycket hem från utbildningen.
– Jag och min tränarkompis kände att vi inte var helt klara över vissa övningar som vi har med barnen. Vi ville veta mer om vad man ska tänka på som tränare och även få tips på nya övningar och hur man sätter ihop en träning. Instruktörerna var väldigt tydliga och hade ett bra upplägg om vad man ska tänka på både taktiskt och motoriskt och slagteknik. Den här utbildningen hjälpte mig jättemycket eftersom jag nu vet bakgrunden till de flesta övningar och varför man gör dem. Det var också bra för mig som spelare, inte bara tränare, att få en överblick och saker att tänka på när jag spelar, säger Felicia Söderström.
Martin Tyllman blir glad över Felicias omdöme, som är en bekräftelse på att man lyckats med syftet.
– Det är nog det som Felicia är inne på, att få en förståelse för varför man gör de olika övningarna och att allt hänger ihop. Vi utveckla tekniken, taktiken och fysiken samtidigt, så vi inte jobbar med de bitarna separat.