Det är dags för Paratennis-SM hos Stora Wäsby TK på RQT:s racketanläggning i Upplands Väsby. Årets SM inomhus är unikt, enligt tävlingsledare Jens Nilsson.
– Vad jag vet är det första gången som ett riktigt Paratennis-SM arrangeras. Tidigare har det bara varit rullstolsspelare och det är en jätteskillnad. Jag har varit med i paratennisen i 15 år nu och vågar nog säga att detta blir det största SM så här långt. Det är 39 anmälda varav 28 i rullstol. Resten är stående, säger Jens Nilsson.
Jens har varit tränare i landslagssammanhang i paratennisen i 15 år. I Stora Wäsby, som arrangerar SM, är han chefstränare och sportchef.
– Att arrangera SM i Paratennis är viktigt för oss. Vi kan erbjuda alla deltagare med ledsagare kostnadsfritt hotell. Även maten är gratis. Vi har haft stor hjälp av kommunen med det. Som klubb har vi haft en strävan att ha domare och bollkallar på de flesta matcher och för det krävs flera tävlingsledare, säger Jens Nilsson.
Emma Gjerseth (bilden ovan) är en av svensk paratennis framtidsspelare. 14-åringen från Västerås TK ser mycket fram emot SM i Upplands Väsby i helgen.
– Det ska bli så roligt! Det är första gången det blir en egen klass för damer. På SM utomhus spelade pojkar och flickor i samma klass, säger Emma.
Emma är en av de allra yngsta i Inomhus-SM. Hon ställer upp i singel och dubbel i rullstol. I dubbel spelar hon tillsammans med erfarna Sanna Klindt, USIF.
– Även om jag är så pass ung, så känns det bra och roligt att tävla både med och mot äldre spelare.
Emma Gjerseth har anmält sig till en tävling i Frankrike i januari. Det blir första utlandstävlingen hittills i den unga karriären. Först väntar som sagt ett SM där hon har ganska högt ställda förväntningar på sig själv.
– Det blev en fjärdeplats i singel på SM utomhus i Uppsala. I Salk Open slutade jag trea i singel och tvåa i dubbel. Nu siktar jag ännu högre, säger Emma, som åker till Upplands Väsby redan på torsdagen för att träna inför matcherna som startar på fredagen.
Vad känner du att du utvecklat senaste tiden men också behöver jobba mer med?
– Min serve och min backhand har blivit mycket bättre. Jag slår hårdare med backhand. Jag behöver dock bli snabbare och mer aktiv på planen, inte minst i djupled på lobb-bollar, säger Emma Gjerseth.
Mikaela Lecomte Seger är liksom Jens Nilsson med i Svenska Tennisförbundets paratennisråd. Hon är ansvarig för paratennisen på SvTF och ser mycket fram emot helgen.
– Att arrangera Paratennis-SM har funnits på agendan för Paratennisrådet sedan två år tillbaka då vi tycker det är viktigt att inkludera all paratennis under ett och samma arrangemang.
Paratennisrådets ambition har varit att utveckla SM och se till att det växer.
– Det handlar om att uppmärksamma paratennisen och se till att alla funktionsnedsättningar är synonym med paratennis. Tidigare har det arrangerat tävlingar inom rullstolstennisen, men i princip ingenting för stående paratennisspelare, säger hon.
På sikt är målet att Paratennis-SM ska arrangeras i samband med ett senior-, veteran-, eller junior-sm.
– Jag hoppas att arrangemanget av Paratennis-SM bidrar till många utvecklande matcher, glada spelare, fler som uppmärksammar paratennisen och fler som hittar till paratennisen. Inte minst hoppas vi att fler tennisföreningar startar igång paratennis och att vi fullt ut inkluderar personer med funktionsnedsättningar inom svensk tennis, säger Mikaela Lecomte Seger.
SM pågår fredag till söndag. Utöver matcherna på banorna kommer det bli happenings med föreläsningar, uppvisningsspel och prova-på för både spelare och besökare i RQT Stora Wäsby.
– På fredag förmiddag har vi läger för stående med intellektuell funktionsnedsättning och för de med rörelsenedsättning. På lördag har vi under tävlingen även prova-på för vem som helst som vill vara med, säger Jens Nilsson och tillägger:
– Som klubb har vi som ambition att satsa på paraidrott från och med nästa år. Vi vill utveckla det inom förening, så SM blir startskottet på det. hela.
SM innehåller många klasser under de tre huvudkategorierna Rullstol, Stående med rörelsenedsättning och Stående med intellektuell funktionsnedsättning.
– Den enda i Sverigetoppen som inte är på plats är Stefan Olsson som ju inte tävlar aktivt längre. Annars kan man säga att alla är med, vilket är väldigt roligt. Våra toppspelare ligger mellan 80 och 300 i världen när det gäller singel och dubbel. I Quad ligger de svenska spelarna i spannet 15-50. Svensk paratennis är i en ombyggnadsfas där det handlar om att bygga om på nytt.
Vilka sticker ut i startfältet tycker du?
– I herrklassen är det Hampus Linder Olofsson i Växjö TS. I Quadklassen är det Anders Hård, Solna TK. I damklassen är det mer öppet och det är roligt, för det kommer bli jämnt, säger Jens Nilsson.