Du som är tränare får en ökad kunskap i hur du kan omsätta forskning till ditt dagliga arbete med spelarutveckling. Du som spelare får tips om hur du kan förbättra din tennisprestation och du som ledare i en tennisklubb får en inblick i området spelarutveckling.
Det är tennisforskaren Fredrik Johanssons förhoppning med de totalt tre digitala träffar – i Svenska Tennisförbundets koncept ”Mötesplats svensk tennis” – som han kommer hålla i under 2021.
Första träffen sker den 16 mars och har arbetsnamnet ”Från fysik till serveess”.
– Det är inte så att jag eller någon annan kommer presentera lösningar, utan mer förklara hur olika delar hänger ihop. Hur man kan använda forskningen i exempelvis tränarens vardag när det gäller prevention (förebyggande) och prestation. Förhoppningen är att man på de här digitala träffarna ska få med sig ett praktiskt tankesätt om hur jag som tränare kan använda informationen på mina spelare i vardagen.
Fredrik Johansson kommer hålla i samtliga tre träffar, två under våren och den sista i höst.
Hans rekommendation är att man närvarar på alla tre – även om de är fristående.
– Jag tror att man förstår helheten bättre om man är med på de två första träffarna. Det kommer bli mycket praktiska övningar på tredje träffen och övningar kan ibland bli lösryckta i sitt sammanhang. Det finns tusen olika övningar, men inte tusen övningar som är bra. Det gäller att förstå hur man använder övningarna i en helhet och man får man en bättre förståelse för helheten om man är med på de två första.
Fredrik Johansson spelade själv tennis som junior och fastnade tidigt för tränaryrket. Han jobbade under 6-7 år som tränare på heltid i Huddinge TK. Han har bland annat gått Svenska Tennisförbundets tränarutbildning och har varit på ESTESS, som är Håkan Dahlbos akademi i Österrike.
– Det var så det började och sedan fortsatte jag hålla kontakt med tennisen under tiden jag utbildade mig till naprapat, med naprapatutbildningen kunde jag kombinera träningsrelaterade skador med tennis. Det ledde i sin tur fram till avhandlingen på tennisskador 25 år senare. För mig personligen är det viktigt att ha med tränarna på tåget och jag tror att utbildning i de här frågorna är viktigt för att lyfta tränarna i deras vardag.
Fredrik håller just nu på med slutanalysen av den stora smashstudien där man följt 301 spelare i junioråldern under ett år.
Resultatet av studien har utmynnat i uppstarten av flera projekt och utbildningar.
– Vi har tyvärr mycket skador i svensk tennis. Den andra digitala träffen blir med inriktningen skador kontra prestation. Vi ska försöka resonera kring om det finns något som tränarna, eller de som är nära spelarna, kan göra för att förhindra att skador uppstår eller att skadorna blir färre i antal. Alla vill träna mycket och bli bättre i tennis, men är man skadad ofta så sätter det käppar i hjulen för utvecklingen.
Målgruppen för de tre inledande träffarna i Mötesplats svensk tennis är primärt den svenska tränarkåren.
– Men alla som känner att de vill veta mer om det här området och hur forskning kan omsättas i praktiken är välkomna att vara med.