Fair Play TK och Helsingborgs TK är två av tennisklubbarna som fått stöd för att satsa extra på tennisaktiviteter i segregerade områden.
David Gustafsson, klubbchef i Fair Play TK, berättar om ett åttaveckorsprojekt i Malmö (bilden ovan).
– Tre dagar veckan erbjöd vi ledarledd tennis alldeles gratis på asfaltbanor runtom i Malmös parker. Vi var på sju olika platser och delade ut totalt 350 tennisracketar och över 1 500 tennisbollar till deltagarna. Dessutom delade vi med oss av våra värderingar på speciella värdegrundskort som fanns tillgängliga på tre olika språk, svenska, engelska och arabiska. I år slog vi faktiskt deltagarrekord med 1 164 tillfällen (658 unika deltagare), berättar David.
Upplägget med projektet ”Segregerade områden” kan se annorlunda ut från klubb till klubb, från stad till stad. Marcus Lindberg, klubbchef i Helsingborgs TK, berättar om insatsen i Helsingborg.
– Besök i skolor är redan igång och inom kort kommer vi köra träning på närmaste utomhusbana. Därefter bjuder vi in alla klasser till Olympiahallen för träning.
Varför är det viktigt att arbeta med den här typen av insatser/verksamhet?
– Vi anser att idrotten behöver ta sitt ansvar och fånga upp så många som möjligt. Kan vi vara med och bidra till att fler börjar spela tennis eller börjar röra på sig så är det en vinst för hela samhället.
David Gustafsson håller med:
– Många i vår stad kommer inte i kontakt med föreningslivet av olika anledningar, och ännu fler har kanske inte möjlighet att upptäcka vår fina idrott tennis. Detta är ett sätt för oss att dela med oss av föreningsvärderingar och den idrott vi älskar, samtidigt som vi ger ett meningsfullt alternativ för ungdomar att sysselsätta sig med under sommarlovet. De allra flesta kanske inte har möjlighet att börja spela i vår verksamhet, men tack vare att vi kan dela ut racketar och bollar så hoppas och tror vi att de kan fortsätta att spela tennis på egen hand på en bana i sitt närområde.
Har du några goda råd och tips att skicka med till tennisklubbar som vill komma igång med en här typen av insatser?
– Vi hade aldrig kunnat genomföra detta fina projekt utan bidragsstöd, sponsorer och samarbetspartner. För att få med företag och bidragsgivare på tåget är det viktigt att först göra ett gediget arbete där man utformar och paketerar konceptet.
Det gäller att tänka hållbart och hitta ett upplägg som gör att insatsen lever kvar mer än bara just de timmarna när man själv är på plats och bedriver verksamhet, säger David Gustafsson.
Marcus Lindberg fyller i:
– Man kan skapa en grupp på ett par personer som sedan delar upp arbetsuppgifterna där en står för en stod del av kontakterna till skolorna och bokar in besök. De andra åker ut till skolorna och till exempelvis asfaltsbanor. I arbetsgruppen kan man sedan turas om att ta emot skolklasser som kommer på besök i hallen, säger han.
Vill er tennisklubb göra insatser i Reg-So-områden (Segregerade områden) och behöver hjälp att komma i gång? Kontakta emma.ernlund@tennis.se