Svenska Tennisförbundet

Efter hallbygget: Tennisklubben blir hyresvärd för kommunen i Sundsvall

I Sundsvall går man i väntans tider på nya Baldershallen som står färdig nästa år. Som hyresgäst blir tennisklubben även hyresvärd – för kommunen. 

Den nuvarande Baldershallen i Sundsvall stod färdig 1989. Då var Lars-Erik Lundqvist drivande i projektet. När Baldershallen 2.0 nu är under uppbyggnad och ska stå färdig nästa år så är det hans son – verksamhetschef Urban Lundqvist som driver projektet tillsammans med föreningens hallgrupp (ordförande Björn Wigge, vice ordförande Anders Rådberg, Peter Rummel och Arne Hansson) och byggkonsulten Mats Ericsson.
– Jag tänkte faktiskt på det häromdagen. Det är roligt att få vara med och förverkliga fortsättningen på det han en gång var med och genomförde. Pappa är 88 år nu och följer bygget med stort intresse, säger Urban.

Det är fler än Lars-Erik som går och längtar till den nya Baldershallen står klar, exempelvis de knappt 500 medlemmarna. Under tiden som bygget pågått har klubbens aktiva tränat på Sköns TK:s och Timrå TK:s banor och i hallen Lagunen som ägs av fabriken Ortviken – men även på skolor.
– Det blir lite flash back från min tid som ung spelare när vi spelade i olika gympahallar med lite konstiga mått. Det finns de som nu fått ta sig några kilometer till träningen och vi kan se att vi har tappat några aktiva under byggtiden. Jag utgår dock från att det blir en kick back när vi öppnar upp den nya hallen.

Urban Lundqvist. Foto: Sundsvalls TK

Urban Lundqvist har haft ansvaret för hallen och det sportsliga i Sundsvalls Tennisklubb sedan 1989. Därefter gjorde han andra saker under cirka 16 år innan han var tillbaka i samma roll. Han spelade själv som junior i klubben och har en livslång kärlek till tennisen och klubben. Visionären i honom satte igång planerna på en ny hall för länge sedan.
Projektet startade dock på riktigt för sex-sju år sedan.
– Det har varit tre steg fram, två bakåt. Utmaningen har varit att hitta finansiering av bygget. Vi hade finansiärer på gång men som backade ur på mållinjen.

Modellen för finansieringen blir att Peab Fastighetsutveckling köper den befintliga hallen som klubben idag äger, de bygger och äger den nya hallen. När hallen står klar hyrs samtliga ytor ut till Sundsvalls TK.
– Vi kommer sköta driften av Baldershallen precis som tidigare. Vi jobbar också på en hallsponsor, men vi är noga med att namnet Baldershallen kommer finnas kvar på något sätt. Det är varumärket.
Tennisklubben ägde själva den gamla hallen. Nu blir man alltså hyresgäst – men samtidigt även hyresvärd. Kommunen kommer nämligen hyra cirka 55 procent av alla ytor. Övriga ytor ska Sundsvalls TK få ekonomi i genom tennis- och padelbanorna, ett gym, shop, en konferensdel och en relaxavdelning.
– Vi har jobbat på ett annorlunda sätt i och med att vi tagit på oss jobbet och risken själva. Vi har inte bara lyft på luren och sagt att vi vill ha en hall. Vi gjorde ett stort jobb med ritningar och finansieringsplan innan vi kontaktade kommunen. Vi hade ett färdigt koncept med skolor och allt. Politiker och tjänstemän har varit extremt positiva, säger Urban och fortsätter:
– När det kommer till pengar har vi hittat ett långsiktigt hyresavtal med kommunen. Att det dragit ut på tiden är delvis på grund av att kommunen inte hade varit med om ett liknande upplägg tidigare, där en tennisklubb kommer med en färdig lösning och erbjöd dem att bli hyresgäst. När upplägget väl landat så resulterar det nu i en av de största idrottssatsningarna någonsin i Sundsvall.

Urban Lundqvist berättar om en transparens mellan styrelse och medlemmar och där känslan är att 99 procent är positiva till förändringen.
– Vi har en mycket bra styrelse med stor kunskap inom olika områden och lobbying mot kommunen.

Låt oss titta närmare på den nya skapelsen som innebär att ytorna ökar från knappt 4 000 till cirka 15 000 kvadratmeter. Tre tennisbanor inomhus blir det dubbla. Det blir tio badmintonbanor, tre padelbanor, fem squashbanor och ytor för upp till 16 pingisbord. Dessutom kommer det under samma tak finnas en arena för basket, innebandy och andra idrotter med läktare, ett gym på 300 kvadratmeter och konferensrum.
Utanför hallen ligger grusbanorna som är fyra till antalet, men snart kommer det vara ytterligare två precis som tidigare.
– Det har varit kö till racketsporterna i Baldershallen och de olika verksamheterna har inte kunnat ta emot så många unga aktiva.

Samtidigt: Sundsvall är en stad som dominerats av fotboll, ishockey och innebandy. Racketsporterna har kommit i skuggan av dessa sporter.
– När vi nu samverkar kan vi hjälpas åt att dra racketsporterna framåt. Det som är unikt hos oss är att vi kommer ha fyra skolor som kommer ha sin dagliga skolidrott i hallen. Det ger oss ett fantastiskt läge för rekrytering. Vi har barnen i hallen på dagarna och en inte allt för tokig gissning är att många blir sugna på bland annat tennis och stannar, säger Urban Lundqvist.

Han pratar om paketeringen där skolorna och racketsporterna samverkar under samma tak.

Bild från gamla Baldershallen. Foto: Sundsvalls TK

– I konferensdelen kommer vi hjälpa till med läxläsning på eftermiddagarna. Vi får också ihop vardagspusslet för många familjer där till exempel föräldrarna kan träna på gymmet medan barnen tränar sin racketsport. Målet är att den nya hallen ska vara en mötesplats, vi vill att man hänger där både före och efter träningarna. Det ska vara en livsstil att vara i hallen. Vår vision är En inkluderande mötesplats, för god hälsa genom hela livet!.

Cirka 3 000 har spelat regelbundet i den gamla hallen, enligt Urban Lundqvist. Nu hoppas man på ännu fler och samtidigt att medlemsantalet ska öka.
– Tidigare har man inte behövt vara medlem för att spela här. I den nya hallen kommer man som medlem kunna hyra bana billigare. Vi kommer ha olika varianter på medlemskapet. De som till exempel är med i tennisklubben kommer ha tillgång till gymmet i ett paketpris och förmåner med rabatt i restaurangen.

Idag går cirka 200 juniorer i organiserad tennisträning i klubben där Patrik Backman är chefstränare med hjälp av bland andra David Vessberg och Robin Lindh och ett antal timtränare. Målet är att antalet juniorer ska stiga med åtminstone hundra.
– I nya Baldershallen ska det finnas något för alla, för motionärerna och för de som vill tävla mer eller mindre eller inte alls. Det blir ingen hall för elitspelare, däremot har vi bildat en akademi (Mid Sweden Tennis Academy) för de som vill satsa lite hårdare på sin tennis. Vi planerar också på att starta ett samarbete med Mittuniversitetet i Sundsvall där man ska kunna på studera på universitetsnivå och samtidigt kunna satsa vidare på sin racketidrott. Vi håller på med rekryteringen till hallen och föreningen för att kunna nå våra mål och utveckla verksamheten optimalt, säger Urban Lundqvist.

Sundsvalls TK fyller 100 år i år (grattis!). Målsättningen från början var att hallen skulle stå klar lagom till jubileet. Nu blir det i stället stor invigning och 100-årsfirande nästa år. Urban Lundqvist är 40 år yngre än föreningen och frågan är om de gråa håren har tilltagit längs resans gång…
– Det har varit en berg- och dalbana och känslorna har pendlat mellan eufori och oroskänslor. I stort så känns allt väldigt spännande, roligt och utmanande.

 

Exit mobile version