Åsa Hedin valdes till ny ordförande för Svenska Tennisförbundet (SvTF) vid tisdagens årsmöte. Hon blir därmed den första kvinnliga ordföranden i förbundets 114-åriga historia.
Åsa Hedin har de senaste åren arbetat som professionell styrelseordförande och ledamot i ett antal noterade och onoterade bolag främst inom tech, digitalisering och retail.
Från och med nu är hon alltså även ordförande i Svenska Tennisförbundet och en idrott som hon brinner mycket för.
– Jag behövde ingen betänketid. Jag blev väldigt glad och hedrad att få den här möjligheten att bidra till utvecklingen av svensk tennis. Det är både en rolig och utmanande roll, säger hon.
Åsa Hedin valdes in som ledamot i Svenska Tennisförbundets styrelse vid förbundsmötet i Göteborg i maj 2019. Ett år senare blir hon ny ordförande efter Thomas Wallén, som tidigt deklarerade att inte ställa om för omval. Wallén har varit ordförande i SvTF de senaste fem åren.
Åsa har cirka 30 år bakom sig som framgångsrik ledare inom näringslivet. Hon har bland annat varit VD för Elekta Instrument AB och strategi- och affärsutvecklingschef för Gambro AB.
– Jag står för ett inkluderande ledarskap som bygger på samarbete och kommunikation där transparens är viktigt. Jag är van vid att driva stora strategiska processer i bolag. I rollen som ordförande för Svenska Tennisförbundet hoppas jag fortsätta skapa engagemang genom hela Tennissverige, säger Åsa och använder en tennismetafor:
– Tennis startar med ett bra fotarbete, man kan svinga hur bra som helst men det hjälper inte om man inte kommer rätt till bollen. Kultur och varumärke är viktiga delar där svensk tennis står för ett enormt fint arv. Det ska vi värna om och bygga vidare på.
Åsas tennisintresse har funnits med sedan barnsben under uppväxten i Göteborg.
1981 flyttade hon till USA för att gå på college men också för att senare jobba som tennistränare.
Det är också i USA hon hittar två av sina största inspirationskällor, när vi ber henne om förebilder inom tennisen och näringslivet.
– Inom tennisen vill jag säga Steve Wilkinson som var min coach i USA och drivande i USPTA. Han hade tennisen som en livsfilosofi både på och utanför banan och inpräntade vikten av att alltid göra sitt bästa, att ha en positiv attityd och värna om en bra relation på och utanför tennisbanan.
Utan att nämna någon av våra största svenska stjärnor genom tiderna, så slås jag ofta av ödmjukheten hos de före detta världsstjärnorna. De står för ett driv och vinnarskalle i kombination med en härlig ödmjukhet. Det beundrar jag väldigt mycket, säger hon och fortsätter:
– Om jag ska välja en förebild inom näringslivet så väljer jag Bill Gates som jag hade förmånen att träffa i San Fransisco för två år sedan. Han står för eftertänksamhet, ständigt lärande och att ge tillbaka.
1985 flyttade hon hem till Sverige och huvudstaden där hon stannat. Åsa har för övrigt medlemsskap i fyra klubbar i tre regioner; Saltsjöbaden, KLTK, Ronneby och Fiskebäckskil.
– Jag spelar så mycket jag kan, tennisen för mig är en livslång kärlek.
Under sitt första år som styrelseledamot i tennisförbundet har Åsa fått en djupare inblick..
– Det har varit väldigt engagerande med många och inspirerande möten. Jag har haft förmånen att träffa och interagera med representanter från alla regioner och med Riksidrottförbundet. Det finns ett enormt engagemang för tennis i Sverige.
Ja, vilka är de största utmaningarna enligt dig?
– Kortsiktigt handlar det om den pågående pandemin. Vi skapar oss kontinuerligt en förståelse för läge och konsekvenser på tennisen i landet, och jobbar med hur vi bäst stöttar svensk tennis. I det stora perspektivet är det stora utmaningar för tennisen liksom idrotten i övrigt. Det handlar om hur vi får unga att komma in i idrottandet och att jobba med medlemstillväxten i tennis, att göra tennis tillgängligt för alla. En annan stor fråga är det ideella arbetet framöver och rekryteringen av engagerade ledare in i olika roller utöver själva spelandet. Jag tror mycket på klubb- och ledarutveckling ett arbete som är igång som vi måste fortsätta med.
Hur ser du på läget i svensk tennis idag?
– Vi jobbar både med bredd och elit och det pågår många bra initiativ i hela landet. För att lyckas med våra satta ambitioner är ett fortsatt bra samarbete och dialog med de olika aktörerna i svensk tennis oerhört viktigt så att vi skapar de bästa förutsättningarna för våra spelare. Vi kommer tillsammans ytterligare utveckla våra program i det vi kallar Färdriktning 2030, ett arbete som vi startat tillsammans med regionerna och klubbarna nu under våren. Jag ser fram emot att ge tillbaks den glädje tennis alltid har gett mig.