Året är 1972 och Ulf Öller hade sedan länge drömt om att bli tennisproffs och att kunna leva på sin idrott. Men då skadar han ryggen, och för 50 år sedan fanns inte den hjälp som finns tillgänglig i dag, vilket lämnade han med endast ett val: att sluta spela tennis. Men för Ulf, som hade hållit på med tennis sedan barnsben, var det självklart att han skulle fortsätta vara aktiv inom idrotten, även om han inte längre kunde träna eller tävla. Det blev starten på en lång ledarkarriär som han 50 år senare fortfarande håller vid liv.
RF SISU har pratat med Ulf som berättar mer om skillnaderna på ledarskapet från 70-talet fram till i dag och vad drivkraften till att fortsätta är.
Var det självklart för dig att börja som ledare?
– Jag drömde som många andra att bli proffs men skadade ryggen vilket gjorde att jag inte kunde fortsätta. Men jag älskade fortfarande idrotten och ville fortsätta vara aktiv på något sätt och då började jag hjälpa till med träningar i Vetlanda. Så småningom kände jag att jag ville fortsätta utvecklas inom ledarrollen.
I samband med detta fick Ulf en fråga av Smålands tennisförbund om han ville utbilda andra till att bli tränare och ledare. Det här var samtidigt som Björn Borgs storhetstid och tennisen var på väg uppåt i Sverige vad gällde både aktiva spelare och ledare. Efterfrågan på att bli ledare var stor och för att få fler ledare krävdes utbildning, och utbildningsledare, något Ulf tyckte lät roligt och var snabb att tacka ja till. Sedan dess har han regelbundet hållit i kurser och utbildningar för att få fler tränare och ledare till idrotten, samtidigt som han själv varit tränare i alla år. Men trots många års erfarenhet lär han sig fortfarande nya saker.
– När jag börjar en kurs brukar jag ofta inleda med ”den som kommer lära sig mest här i dag är jag”. Håller jag i en kurs för 20 deltagare så kan ju dem så mycket mer än mig om man slår samman kunskapsmassan. Man lär sig så otroligt mycket av att lyssna på varandra.
Vad är största skillnaden på ledarna för 40–50 år sedan och ledarna i dag?
– I dag individanpassar man efter varje människa. Det gjorde man inte förut, utan då behandlade man alla på samma sätt inom en grupp. Men vi håller inte bara på med idrott och tennis, utan med människor. Lyckas vi bra med dem, lyckas vi även bra med idrotten. Det har jag försökt anamma och på senare år även förstått vad det handlar om. Alla människor är inte likadana.
Vad är en bra ledare för dig?
– Den frågan ställer jag ofta på mina kurser och får hundra olika svar så det beror helt på sammanhanget. För mig är en bra ledare är en som får alla människor att komma tillbaka till träningen gång på gång och en som får dem att tycka det är roligt att komma tillbaka. Och det är inte så enkelt som det låter.
– Ibland tror jag att vi är dåliga på att prata med de aktiva. Som ledare behöver man vara nyfiken på varje individ och se dem som en kunskapsbank vi alla kan lära av. Genom att uppmärksamma varje individ ökar chansen att de fortsätter och finns kvar inom idrottsrörelsen längre.
Om någon funderar på att bli ledare inom en idrott, vad skulle du ge för tips till dem?
– Försök att bli så bra du kan i din egen idrott först. Se till att både träna och tävla för att få kunskapen och förståelsen om vad det är som krävs. Du lär dig mycket längs vägen men det är alltid bra att ha en god grund att stå på.
Året är 2022 och du har varit ledare i 50 år. Vad är din drivkraft till att fortsätta?
– I början var det att få fram några bra spelare, sedan fick tennisen en nedgång i landet och då blev drivkraften att rädda kvar idrotten i Sverige. Det som får mig att fortsätta än i dag är att se de aktiva skratta när de går hem från träningen och att de sedan kommer tillbaka till nästa träning med glädje.
– Utan ledare stannar idrotten, och utan idrotten stannar Sverige. Så kan vi inte ha det. Det är därför det är så viktigt att vi påminner om hur viktiga var och en är som engagerar sig i idrottsrörelsen, oavsett om det handlar om att vara tränare, skjutsa som förälder, stå i kiosken eller tvätta matchtröjorna, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.
RF-SISU vill uppmärksamma ledare som väljer att engagera sig i idrottsrörelsen runt om i landet. Ulf Öller en av SvTF Syds kursledare för SvTF´s Bastränarutbildning, nu senast i Båstad den 26-27 november.