Svenska Tennisförbundet

ITF-tävling till Växjö och en koll på årets tävlingar

Vi har ett spännande tennisår framför oss med totalt 14 internationella proffstävlingar på svensk mark – utöver paratennisens, veteranernas och juniorernas tävlingar. tennis.se går i den här artikeln igenom senaste nytt när det gäller ITF-tävlingarna och ATP Challenger i Danderyd och WTA125 i Båstad.

Av de tio ITF-tävlingar som arrangeras på dam- och herrsidan, inne och ute under året, ligger Varbergs W15 närmast i kalendern med start 29 april.
ITF har numera ändrat benämningen på tävlingarna men skillnaden märks egentligen bara på damsidan. Ystads 40 000-dollarstävling heter till exempel W50 från och med i år och Båstads 25 000-dollarstävling heter W35.
– Det är just de två tävlingarna som sticker ut. ITF har gjort en omstrukturering av kategorierna för att det ska stämma med poängen som tävlingen ger. Därför heter det till exempel W50 i Ystad där vinnaren får 50 poäng. Prissumman ligger dock kvar på 40 000 dollar, säger Bengt Helmersson, tävlingsansvarig på Svenska Tennisförbundet. 

Caijsa Hennemann.

Precis som tidigare arrangeras tio ITF-tävlingar i Sverige under året, jämnt fördelat mellan damer och herrar.
– Vi tycker att det är ett väl anpassat antal tävlingar, säger Helmersson. 

Damtävlingarna spelas som tidigare i Varberg, Båstad, Ystad, Malmö och Näsbypark medan herrtävlingarna spelas i Värnamo, Kalmar, Ystad, Växjö och Falun. Den enda skillnaden från förra året är att Växjö tar över som arrangör av inomhustävlingen (M15) 16-22 september efter Good to Great som har fokus på ATP Challenger-tävlingen.
– Det känns riktigt kul att få den här veckan till Växjö. Jag jobbade med en likadan tävling i Falun under min tid där, och såg vad det kan göra med sammanhållningen i en förening och vikten för våra juniorer att se världstennis på nära håll. Vi räknar med att spelare rankade runt 300 i världen kommer, och förhoppningsvis några av våra svenska spelare som Karl Friberg eller Leo Borg till exempel, säger Växjö TS klubbchef Emil Holmgren som också kommer vara Tournament Director för tävlingen.

Adam Heinonen. Foto: Växjö TS

Hemmaspelaren Adam Heinonen har denna vecka säkrat sin bästa ranking i karriären, 981:a i världen, och var med och sparrade med det svenska DC-laget i Helsingborg senast. Han ser fram emot en internationell tävling på hemmaplan.
– Det ska bli grymt roligt att spela på hemmaplan. Jag spelar närmare 20 tävlingar varje år på samma nivå men får resa runt hela Europa. Att kunna bo hemma och få spela på min hemmaplan kommer bli riktigt roligt, säger Adam Heinonen.

ATP Challenger i Danderyd och WTA125 i Båstad är tävlingarna på nästa nivå. Good to Great och Arena Båstad arrangerar för andra året i rad en ATP Challenger. Startfältet i Danderyd förra året var starkt med bland andra David Goffin, Hamad Medjedovic och Maxime Cressey och svenskarna Karl Friberg, Leo Borg och Max Dahlin.
Årets tävling förväntas också locka ett starkt startfält.
– Det är en bra vecka av flera anledningar. Det är den enda challengern i Europa den veckan då ATP Finals pågår. För våra svenska spelare är det en möjlighet, samtidigt som tävlingen är tuffare än normalt på den här nivån, säger Christer Hult på Arena Båstad.

Max Dahlin i Danderyd 2023.

tennis.se har tidigare skrivit om idén om att etablera en ”Nordic Tennis Series” och den tanken lever vidare hos Christer Hult. Idag finns två Challengers i Finland samt tävlingen i Danderyd och WTA125-tävlingen i Båstad.
– När tävlingen i Bergen i Norge inte blev av fick Arena Båstad uppdraget att hitta en lösning och då uppstod möjligheten i Danderyd där Magnus Norman jobbar och som också är Tournament Director under Nordea Open. Det var naturligt för oss att ta chansen när den kom. Om vi ska utöka antalet Challengers, så är Sverige för litet. Då måste vi kanske titta på en nordisk tour för att närma oss den italienska modellen med många tävlingar på den nivån. En tävling på den här nivån kostar drygt fyra miljoner kronor, så en övergripande partner krävs för att delvis eliminera de ekonomiska riskerna. En annan utmaning i att skapa fler tävlingar är att hitta veckor i kalendern, säger Christer Hult som själv är involverad i ATP. 

Damveckan i Båstad 2023. Foto: Mathilda Ahlberg / Bildbyrån

När det gäller damveckan i Båstad – där serbiskan Olga Danilovic är regerande mästare – finns idag ingen öppning för en uppgradering till WTA250-nivå.
– Rent praktiskt kan vi inte ligga kvar på samma vecka om vi ska ha en 250-tävling. Om vi köpt en ny licens så hade vi hamnat efter herrveckan och då är vi långt in i sommaren och partners har det svårare att aktivera sig. Syftet med tävlingen är också att inspirera och engagera våra svenska spelare att spela tävlingar på den här nivån. Skulle vi ha en svenska på topp 50 och gå fram och vinna ”125:an” enkelt så kanske man kan börja titta på det, men förutsättningarna förändras inte med det. Yulia Putintseva var så nöjd med arrangemanget och tyckte till och med att det borde vara en 500-tävling här. Det är för att vi har en möjlighet att bygga upp veckan före ATP-tävlingen. 

Good to Great Challenger I Danderyd 10-17/11
Nordea Open WTA125 i Båstad 8-13/7
ITF Damer: 
Varberg W15 29/4-5/5
Båstad W35 6-12/5
Ystad W50 17-23/6
Malmö W15 19-25/8
Näsbypark W15 28/10-3/11
ITF herrar
Värnamo M25 6-12/5
Kalmar M15 13-19/5
Ystad M15 12-18/8
Växjö M15 16-22/9
Falun M25 22-28/9

På onsdagen kan ni läsa om senaste nytt när det gäller ATP250-tävlingarna i Båstad och i Stockholm. 

Exit mobile version