Från talangfull fotbollsspelare ena dagen, till förlamad i halva kroppen andra dagen. Livet tog en plötslig vändning för då 16-åriga Rebecka Sternisa Bellander, som är aktuell i tv-serien “Vinnarskallar” i TV4. Tennisen skulle bli hennes sport och möjlighet i livet.
Under våren har Rebecka Sternisa Bellander från Oskarshamn varit en av åtta deltagare i TV4:s nya serie Vinnarskallar. I programmet tävlar olika paraidrottare mot varandra och precis som i till exempel Mästarnas Mästare får tittarna en tillbakablick och djupare bild av varje deltagare.
– Det var nytt för mig att, inför andra människor, berätta om det som hände mig för några år sedan. Men det gick bra och framför allt var det väldigt givande att dela med sig och ta del av de andras historia, säger Sveriges bästa paraidrottare inom tennisen.
I tre veckor pågick tv-inspelningarna på Gran Canaria. Någon semester var det inte tal om, försäkrar Rebecka.
– Det var krävande och det blev långa dagar, som att vara iväg på ett jobb. Det var väldigt roligt även om man skulle prestera på olika plan, både fysiskt och mentalt.
Rebecka Sternisa Bellander var 16 år och hade precis börjat på fotbollsgymnasiet i Oskarshamn. Fotbollsträning och studier upptog en stod del av vardagen.
Det var då, under sportlovet första läsåret, som hon plötsligt blev sjuk.
– Jag blev väldigt sjuk och det blev en väldig chock eftersom allt gick så fort. Jag blev förlamad på något dygn och skickades till Astrid Lindgrens barnsjukhus. Förlamningen blev allt värre och det värsta var att inte veta var det skulle sluta. Jag stannade där i ungefär en månad. Jag försökte tänka att det skulle gå över, för det enda besked jag hade med mig hem var att det skulle bli långvarigt. De ville väl kanske inte berätta för en 16-årig tjej hur illa det egentligen var, berättar hon och tillägger:
– Även om jag kunde se vissa förbättringar så insåg jag att jag aldrig skulle bli helt bra igen.
Det är åtta år sedan nu som hon drabbades av autoimmun sjukdom. Rebecka är förlamad upp till midjehöjd och tar sig fram med hjälp av rullstol. Just rullstolen – i kombination med ett tennisrack i handen – skulle komma att bli hennes verktyg framåt i livet.
Det var Rebeckas mamma som pushade på att hon skulle åka till Linköping den där dagen för sju år sedan, där man arrangerade prova-på-dag med olika paraidrotter.
– Det hade gått ett år sedan jag blev sjuk och jag ville börja med en idrott igen, så mamma tog med mig dit. Jag hade spelat tennis något år när jag var runt nio år men därefter bara fotboll, som var mitt stora intresse. Att det blev tennisen jag fastnade för den dagen i Linköping var kanske för att jag kände att jag var bäst på det av de sporter jag testade, framför allt tyckte jag att det var roligt. Att syssla med lagidrott inom parasporten skulle inte fungera i lilla Oskarshamn. Det enda jag behövde där var en tennisbana och en partner, säger Rebecka och skickar en tacksamhetens tanke:
– Jag har haft så oerhört mycket hjälp av mina föräldrar i allt.
Hur mår du och hur har du landat efter det som hände?
– Jag har accepterat min situation som den är. Det är klart att jag har dåliga dagar, men det har ju alla. Jag tänker inte så mycket på det, det är som det är. Jag kan ju faktiskt göra nästan allt ändå, utom att gå och springa.
2012 startade Rebeckas tennisresa. Hon tränade regelbundet och redan året efter spelade hon sin första tävling utomlands.
– Det var i Belgien. Allt gick så fort sedan. Jag var med i SM och vann det direkt och efter det så började jag tävla allt mer. Jag utvecklades mycket och snabbt i takt med att det gick bra på de internationella tävlingarna. Det sporrade mig att tävla ännu mer. Det var en helt ny värld för mig, att tävla och träffa andra människor som brinner för tennisen. Det var så mycket glädje och det var så roligt och så känner jag fortfarande när jag är ute och tävlar.
Efter gymnasiet började hon studera vidare direkt.
– Jag har hela tiden kombinerat tennisen med studier, vilket har fungerat bra. Jag testade på att göra ett studieuppehåll för att satsa helt och hållet på tennis under ett halvår och det gav resultat och gjorde att jag blev ännu mer motiverad till att spela.
I dag utgör tennisen en stor del av Rebeckas liv. Hon har varit rankad runt 30 i världen som bäst och ligger för tillfället som nummer 44 i en rullstolstennisbransch där Holland har dominerat på damsidan de senaste åren.
24-åringen från Oskarshamn kör fem tennispass i veckan och utövar annan fysisk träning utöver det.
I det längre siktet har hon hennes första Paralympics, i Tokyo 2020. Där kommer hon ha förbundskapten Niclas Rodhborn till hjälp. Det var för övrigt han som anmälde henne till TV-programmet Vinnarskallar.
– Ja, det var han som tipsade om mig. När TV4 ringde mig så var det ingen tvekan, det är klart att jag ville ställa upp.
På tisdagskvällen återstod tre deltagare som tävlade om segern. Rebecka Sternisa Bellander var en av dem och slutade på en finfin tredje plats. Aron Andersson vann. Han har varit med i Paralympics fyra gånger – tre olika sporter – och den förste i rullstol som bestigit Kebnekaise, åkt sex Vasalopp och tagit silver i Ironman-VM.
– Han är en vinnarskalle ut i fingerspetsarna som har presterat i varje tävling och verkligen så värd att vinna. Vi var ju i samma lag så jag kan ju inte säga något ont om honom, säger Rebecka med ett skratt.
– Att vara med i Vinnarskallar är en jättestor erfarenhet för mig och superkul när man tänker tillbaka. Det är först nu när man sett det på tv som man förstår hur kul vi hade. Vilken grej att få vara med och träffa dessa inspirerande idrottare. De är så gulliga och jag är så tacksam för att Niclas tipsade mig om det och att jag fick vara med, säger Rebecka.
Hon är ganska så dominant på damsidan idag. Tidigare reste hon mycket med Sanna Klint, som dock dragit ner på tävlandet. När Rebecka åker utomlands så blir det oftast på egen hand.
– Det var kul att åka med Sanna. Det fungerar ganska bra att åka själv ändå. Alla är snälla på touren och alla hjälps åt. Det är klart att man saknar att ha med sig en tränare. Det hade varit bra.
Svenska Tennisförbundet har från och med 1 maj infört Svensk Tennisrating, som kort och gott går ut på att man ska tävla mot spelare på samma nivå. När det kommer till paraidrottare så ska sittande möta stående. Ganska snart står det klart att det är en icke-fråga för Rebecka.
– I Oskarshamn är det bara jag som tävlar i rullstol. Jag spelar bara mot stående.
Om du får önska en stående motståndare, vem blir det då?
– Eftersom jag är halvserbisk så får det bli Novak Djokovic. Han är en favorit.
Just nu har hon legat lågt med tävlingar. I juni tar det fart med minst två internationella tävlingar i månaden fram till säsongen är över i november. I januari-februari drar nästa säsong igång och framåt maj nästa år offentliggörs uttagningen till OS.
– Chanserna är goda, så det är bara att hoppas.
Till sist undrar man vilken drivkraft Rebecka använder för att fortsätta sin strävan att bli bättre. Svaret dröjer inte länge.
– Det är glädjen att kunna utöva en idrott igen och att inte känna sig begränsad. Glädjen att träffa andra i samma situation är stor. Det handlar också om att hela tiden utmana sig själv och tävlandet är alltid någon jag varit intresserad av. Jag har otroligt kul.
Fakta Rebecka Sternisa Bellander
Ålder: 24 år.
Civilstånd/familj: Mamma, pappa, syster, pojkvän.
Klubb: Oskarshamns TK.
Meriter: Fem SM-guld (4 inne, 1 ute) och flera internationella titlar.
Ranking: 44.
Se klipp med Rebecka från tv-programmet här!
Tidigare reportage: