2011 var året då Mälarhöjdens IK Tennis gick upp till elitserien första gången. Exakt 10 år senare vann klubben återigen division 1 – hur är man rustade för elitserien den här gången?
Text: Linus Eriksson
Första gången MIK Tennis tog sig upp till elitserien klarade man sig kvar ett år för att därefter trilla ner i ettan. Faktum är att det inte stannade där, utan raset fortsatte genom hela division 1 och slutade med att man fick kraftsamla i division 2 och påbörja resan uppåt igen. I år spelar man åter elitserien igen och vi åkte ut till Hägersten för att stämma av läget inför återkomsten.
Det första Srdan ”Sigge” Mladenovic, sportchef i Mälarhöjden, nämner när vi slår oss ner i klubbens tränarrum är att MIK två år i rad slutat tvåa i utomhusserien och därmed får räknas som en av favoriterna till titeln i elitserien inomhus i år. Mig lurar han dock inte.
Både du och jag vet att statusen på de olika serierna är vitt skilda. Men säg så här, vad skulle det betyda för klubben om ni faktiskt skulle bli svenska mästare i december?
– Ingenting skulle förändras, det skulle fortfarande stå en tennishall här och vår verksamhet fortgå. Men då skulle vi ha något att bygga vidare på. Kanske bli en ännu attraktivare klubb eftersom spelare skulle se vilken resa vi gjort och det med 70 procent spelare som varit i klubben under en längre period.
För Mälarhöjden som klubb betyder det faktiskt en hel del att vara tillbaka i elitserien. Det är en framgång för klubben och Sigge berättar att vissa delar av klubben byggs kring en sådan här happening.
– Man märker att många medlemmar engagerar sig och vill vara både involverade och komma ner för at se matcherna, oavsett om det har gällt inne- eller uteserien.
Kurre Lundberg, lagledare för herrlaget, menar att A-lagets framgångar gjort att vissa spelare valt att stanna kvar i klubben och att det gjort MIK till en attraktiv klubb för spelare att träna i och representera.
– Det är svårare att få ihop lag till uteserien eftersom det spelas många tävlingar samtidigt på sommaren, men vi ser den serien som ett sätt att hålla ihop laget så det inte bara blir serieveckan på vintern, berättar Kurre.
Sigge, ni har kommit tvåa i utomhusserien två år i rad och är nu tillbaka i elitserien inomhus. Är Mälarhöjden en elitklubb?
– Haha, det där har vi diskuterat tidigare Linus. Enligt RF (Riksidrottsförbundet) är en elitspelare en idrottare som kan försörja sig på sin idrott och ha det som jobb, men tennis är svårt att försörja sig på som spelare. Vi har sektioner i klubben för olika delar där vissa av de här sektionerna är mer åt elithållet, men vi har också sektioner som verkar mot bredd och motion.
Kurre Lundberg kan MIK:s historia och är själv en stor del av den. Kurre har arbetat i klubben i 40 år och är idag starkt förknippad med MIK.
Hur kändes det för dig som lagansvarig när ni vann division 1 förra året?
– Det är någonting man satsat på och för mig som går igång på tävlingstennis så kändes det som en stor framgång för klubben. Det var något alla i klubben kunde glädjas åt.
MIK har bestämt att 50 procent av spelarna i laget ska ha tillhört klubben i minst tre år, vilket också uppnås. Tre av spelarna i årets trupp har inte varit där i tre år, men majoriteten har det. Denna princip har man satt eftersom man vill att klubbens juniorer ska känna igen spelarna som representerar klubben och ha sett majoriteten av dem träna på gymmet, spela tennis på klubbens banor och byta om i omklädningsrummet.
– På vardagarna avslutar juniorerna sin morgonträning vid 08.00 och då kliver herrlaget in och ska träna, berättar Kurre. Då byggs en gemenskap upp kring A-laget.
Om vi går bortom serien och tittar på föreningen i stort råder det en harmoni i MIK för tillfället. Sigge, kung av liknelser, jämför en tennisklubb med en berg- och dalbana.
– Det går upp, sen går det ner, sen snurrar det runt lite, man får fundera hur man ska gå vidare och sen går det upp igen före en stabilare raksträcka. Så ser det ut i en förening, mycket beroende på vilka medlemmar som är mer aktiva för stunden, vilka i personalen som slutat eller tillkommit, spelare som bytt klubb med mera. I Stockholm finns det ett stort utbud av klubbar vilket gör att spelarmarknaden är öppen. Känner en spelare att gräset är grönare någon annanstans så finns alternativ. Det senaste året efter pandemin känner vi dock att vi hittat en balans i klubben på flera områden.
En stor anledning till den återfunna harmonin har varit att sammanhållningen i klubben har stärkts när det blivit möjligt att anordna klubbaktiviteter igen. Med juniorerna har man åkt på dubbeltävlingsresa till Helsingborg och man har haft både pizzakväll och tjejkväll på hemmaplan. Det sår frön.
– Oavsett om det är 6 eller 22 spelare med så märker man att det ger ringar på vattnet, säger Sigge.
Till elitserien har det planerats en supporterresa för medlemmar och juniorer.
– Vi kommer köra en bussresa ner till Göteborg inför vår premiärmatch! Våra juniortränare har ordnat en klubbmatch med Ullevi och vi gör en medlemsdag med tennisspel på GLTK följt av att A-laget ska möta just GLTK. Vi vill passa på att bygga lite kring eventet och elitserien i år.
Till sina hemmamatcher är planen att man ska använda bana 2 och 3 till matcherna. På andra sidan läktaren har man ett minitennisevent på bana 4 och en stolt sportchef avslöjar att han har stora planer för de här dagarna.
– Det kommer vara speaker på plats, kommentator på streamen och medieansvarig för våra sociala mediekanaler. Förhoppningen är publikrekord – det kommer bli riktigt kul!
Mälarhöjdens IK:s herrlag spelar i grupp B och inleder elitserien borta mot GLTK söndag den 11 december.