Ett av de potentiellt mest fruktade vapnen att se upp för under vinterns elitserie är Simon Freunds pannkaksserve. Inte nog med att serven ofta förblir oreturnerad och poängen går i Simons favör – det finns också stor risk att returtagaren blir viral när han blivit uppfintad på läktaren.
Text: Linus Eriksson
Vi tar det från början. En högerhänt spelare har oftast naturligt lite spinn på bollen så den drar sig åt vänster efter studs från servarens synvinkel. För Simon Freund har det dock alltid funnits en touch av skruv åt andra hållet när han servat platt.
– När jag servade i ”fördelsrutan” ville jag ha ännu mer skruv utåt och har såklart sett andra spelare testa det. Så jag började experimentera och blev bättre och bättre på att få till skruven åt andra hållet. ”And the rest is history”, så att säga.
Första gången Freund kan minnas att han testade pannkaksserven var i Järfälla när de hade filtbanor och Freund var runt 12 år gammal. Han fick bra effekt på sin sliceade serve utåt i ”deuce”-rutan och testade att få samma skruv på servenäven i andra rutan. Åren efter föll serven lite i glömska före han åter började leka med den för några år sen igen.
– Första gången jag använde den igen i match efter att jag gjort det där i Järfälla var inte förrän elitserien 2020 i en dubbelmatch. Simon Yitbarek hade returnerat extremt bra matchen igenom och vi fick inte riktigt hål på honom så vi hade börjat mixa upp tempot på servarna. Ställningen var 7-8 och jag skulle serva. Jag ville slå den mot hans backhand, så jag sa att jag siktar mot ”kropp/backhand” så får vi se vart den tar vägen efter studsen. Jag minns att Yitbarek blev helt bortfintad av skruven och det blev ess, hehe.
Pannkaksserven har genom sociala meder fått stor spridning, mycket tack vare att det inte varit en engångsföreteelse att han fått in en lyckoträff utan faktiskt använder serven kontinuerligt. Under Stockholm Open kom till exempel Francis Tiafoe fram till Freund i omklädningsrummet och frågade om just den här serven.
– Han frågade hur jag kunde slå den regelbundet med en så hög träffsäkerhet. Under Stockholm Open när jag sparrade med lite olika spelare så slängde jag in någon ”pannkaka” emellanåt. Vissa blev kanske lite sura när de blev fintade av den, haha, men det var också en coach som bad mig slå några extra servar så han kunde studera tekniken jag använde.
7-8 gånger per match gissar Freund att han använder sig av den serven med en procent på runt 70% servar in. Mestadels i singel, men även i dubbel.
– Jag använder mig mindre av den i dubbel eftersom man helst vill serva mot T i dubbel så att det blir lättare för nätkillen att täcka vinklarna efter serven.
Simon Freund representerar Lidingö TK och väntas bli en viktig spelare i deras elitserielag i december. Frågan är om han kommer få spela mestadels singel eller dubbel när laget ska formeras?
– Först och främst är det kul med ett nytt format, men personligen tycker jag det är synd att man inte får spela både singel och dubbel. Jag gissar att jag kommer att spela singel, främst för att vi i Lidingö har många gammelgäddor i truppen som är marginellt bättre i dubbel än singel och det i slutändan gäller att formera laget utifrån vad som är bäst för helheten.
Ett av de mest laddade mötena blir såklart matchen mot Simons förra klubb KLTK. En vänskaplig rivalitet mellan två klubbar som geografiskt ligger nära varandra. De flesta spelarna känner varandra väl, men nog bör man ändå uppmana kungligaspelarna att vara redo – när de minst anar det kan det komma en pannkaka flygande.
Lidingö TK:s herrar inleder årets elitserie i grupp B borta mot Solna TK måndag 12 december.