Fair Play TK har varit den stora giganten inom svenskt seriespel de senaste åren. I fjol vann herrlaget guld – i år vill man även ha damlaget högst upp på tronen igen.
Text: Linus Eriksson
Av de senaste elva åren är det bara en säsong som inget av Fair Plays A-lag har vunnit SM-guld. Det var 2020 – året när Solna TK vann sitt första guld någonsin på herrsidan och Enskede LTK tog sitt första guld på damsidan, vilket Enskede följd upp med att försvara i fjol. Annars har Fair Play varit dominanta under 2010-talet. 2015-2017 vann klubben guld både på herr- och damsidan tre år i rad. Mycket kommer också med en sådan dominans – respekt såklart, men också press av att man blir laget alla vill slå.
När du kliver in i System Verification Fair Play Stadion möts du direkt av Fair Play Magazine i entrén. Ett magasin om klubben men också med stort fokus på elitserielagen och dess spelare. Man märker att serien betyder mycket för klubben, men hur mycket?
– Det är en stor happening med elitserien i Fair Play, säger Stefan Hansson, sportchef och ansvarig för seriespel i klubben. Vi måste ha höga mål – alla som jobbar på en sådan här anläggning är extremt tävlingsinriktade, så det klart vi vill vinna SM-guld.
– Självklart är det bättre att vinna än att bli tvåa, fyller Ulf Persson i, ansvarig för damernas A-lag och tränare för tävlingsgruppen. Om man blir tvåa försvinner rampljuset lite från en.
Utomhus har man dominerat både herr- och damserien de senaste åren, men Ulf säger att han gillar pressen som kommer med att coacha i Fair Play och att ha mycket att leva upp till.
Att det går bra för elitlagen ger klubben en positiv spiral ner i ålderskullarna. De yngre har äldre spelare att se upp till, juniorerna får vara bollkallar på seriematcherna och ibland chansen att slå med de äldre spelarna. Kanske kan den nya elitseriestrukturen med begränsning på antalet internationella spelare bli en ännu större sporre för klubbens yngre spelare att komma in och ta plats i laget?
– Jag tror det, säger Ulf. Det är viktigt att yngre lovande spelare får chansen. Vi vill vinna, men vi gör det gärna med inhemska spelare. Det är ett styrelsemål i klubben att vi ska jobba med våra egna spelare så långt det går och jag ger dem gärna chansen i serien också.
Janne Immonen, Fair Plays omtyckta klubbchef som avled den 9 mars i år, var en stor förespråkare för elitserien och brann för seriespelet. Janne var duktig på att få media i Malmö att skriva om tennisen och kämpade för att lyfta intresset för både sporten och för Fair Play TK.
– Han lyckades ofta bra med det, säger Stefan. Det har också hjälpt att vi aldrig haft någon riktig svacka i tennisskolan, vilket jag bland annat tror beror på att folk ser att det går bra för klubben genom medier och det i sin tur lyfter intresset för breddverksamheten också.
– Plus, såklart så gynnar elitframgångarna företagsnätverket – vi blir mer intressanta ju bättre det går för oss. När Janne började jobba med det 1999 kanske vi låg på 30 00-40 000 kronor i sponsorintäkter – idag är summorna betydligt större än så.
Stefan Hansson blev klar som ny sportchef i Fair Play i slutet av maj i år efter att David Gustafsson, dåvarande sportchef tog över Immonens roll som klubbchef. Ny i klubben kan man dock inte säga att Stefan är – sina första timmar i klubben gjorde han redan 1988. Mellan 1996 till 2019 var han ansvarig för minitennisverksamheten. De senaste tre åren har han arbetat med sitt eget byggföretag men hållit fast vid tennisen genom att vara tävlingsledare under Fair Play Cup, varit med i Fair Plays sportråd samt hållit i den praktiska delen av tränarutbildningen Tennisens Plattform.
– Det är självklart mycket nytt att sätta mig in i, men det är också en fördel att jag redan kan mycket om verksamheten, säger Stefan. Framför allt är elitdelen lite ny för mig, då jag mestadels varit verksam på breddsidan tidigare.
Vad kommer du vilja sätta för prägel på verksamheten?
– Min fördel kan vara den här röda tråden. Jag brinner mycket för de allra yngsta och ser en möjlighet att få till en röd tråd genom minitennisen, tennisskolan, utvecklingsgrupperna och till idrottsgrundskolan och tennisgymnasiet. Vi har så extremt duktiga tränare på högre nivå, jag vet att de gör sitt jobb bra så jag kan lägga mer krut nedifrån för att bygga upp en bas med våra egna elever.
En av Fair Plays stora styrkor enligt Stefan är sammanhållningen i tränarstaben – allt från de yngsta tränarna till elittränarna, och Ulf Persson håller med.
– Som nytillkommen tränare i mars förra året, från IS Göta, så är min känsla av Fair Play att det är väldigt familjärt. En liten klubb som självklart är jättestor. Man tar mycket tid till att samlas och vi pratar dagligen om olika spelare, grupper och vart vi vill.
Man kan gissa att Fair Play, med nio elitserieguld på herrsidan och sex på damsidan och flertalet internationella spelare licensierade, tycker det är lite synd att formatet på serien görs om nu. Eller?
– Jag tror det blir bra, säger Stefan. Det blir lättare att få hem spelarna när serien är mer komprimerad nu. Vi måste förstå att spelarnas jobb är att tävla och det klart det svider om de tvingas vara hemma för mycket. När det gäller de internationella spelarna är det inte någon enkel fråga. Det förgyller serien med spelare som är 250-300 i världen, det skapar ett intresse för serien och det är bra för alla att se en hög nivå på tennisen. Jag välkomnar förändringarna, det är bra med en komprimerad serie, men det är viktigt att få med utländska spelare också.
Fair Play blir också spelplatsen för finalhelgen 16-18 december, vilket sammanfaller med Fair Play Cup som spelas på fyra banor vilket kan skapa en fantastisk stämning i hallen och mycket folk på läktarna.
– Hela upplägget nu för publiken med spel på färre banor och semifinal samt final på samma ställe tror vi blir jättebra.
När ni nu är arrangörer för finalhelgen så gissar jag att pressen är stor på att Fair Play ska ha lag med i semifinalen?
– Jag känner ingen press vad gäller damlaget, säger Ulf. Min uppgift är att spelartruppen ska vara sammansvetsad och nå sin fulla potential. Sen kan vi inte göra mer än vårt bästa.
Herrlaget coachas av David Ekeroth och spelartruppen rymmer bland annat Filip Bergevi som kan ses lite som ett ankare i laget.
– Filip är en sympatisk kille – en sådan person alla lag mår bra av att ha som förebild för de yngre, säger Ulf.
Fair Play TK:s damlag spelar i grupp B och inleder årets serie hemma mot Helsingborgs TK lördag den 10 december. Herrlaget spelar i grupp A och inleder årets serie borta mot SALK söndag den 11 december.