Norsk tennis går mot sitt starkaste år någonsin. Det största strålkastarljuset är såklart riktat mot Casper Ruud, men även Norgetvåan Viktor Durasovic har ett antal stabila år bakom sig och är en av de internationella spelarna att hålla ett extra öga på i årets elitserie.
Text: Linus Eriksson
Att det råder tennisfeber i vårt grannland är givet. Att det primärt beror på Casper Ruuds framgångar går inte heller att säga något om. Ruud är det stora affischnamnet, men på herrsidan är Viktor Durasovic lika given som Ruud när singelspelarna i Davis Cup väljs ut.
Durasovic har i flera år hållit en jämn rankingnivå, eller vad sägs om följande världsrankingplatser vid årens slut?
- 2019: 331
- 2020: 340
- 2021: 345
I skrivande stund är Durasovic rankad 348 i världen. Hur ser han själv på 2022 hittills?
– Några veckor har gått bra, några har gått sådär. Jag skulle gärna ha velat visa upp ännu bättre resultat, jag känner att när spelet har fungerat har det varit bra nog för att gå riktigt långt i lottningarna. Tyvärr har jag inte riktigt fått till det. Jag har till exempel kunnat kvala in, vunnit en bra förstarunda men sen haft lite otur i matchen efter eller helt enkelt gjort dåliga taktiska val på viktiga bollar.
I dubbel ligger han däremot på sin högstaranking när detta skrivs: 217 i världen. För honom själv råder det dock ingen tvekan om att han ser sig som singelspelare. Dubbel har han mestadels spelat för att få in lite mer prispengar i kassan och gratis boende några nätter under tävlingarna.
– Sen har det blivit att jag spelat bra och haft bra partners som spelat dubbel av samma anledningar till mig. Jag vet att jag inte är världens bästa dubbelspelare, men det har flutit på rätt bra ändå.
Durasovic har under året spelat mycket challengers. Vad är den stora skillnaden på att spela challengers mot futures?
– På futuretouren är det svårt att spela bra tennis. Spelar jag en future åker jag dit för att vinna, inte för att spela bra tennis. På challengers är nivån på spelet mycket högre generellt. Vinner du matcher där vinner du för att du är bättre än motståndaren. Spelar du dåligt blir du ofta krossad av någon som bara spelar stabil tennis – så hög är nivån. På future kan du spela riktigt dåligt men ändå vinna både matchen och hela tävlingen för det är många externa saker som också spelar in. Banorna, bollarna, mycket vind – hela upplevelsen blir mer ”grindy” vilket gör det svårt att spela din bästa tennis helt enkelt.
Durasovic hade för några år sedan sin bas i Spanien. Precis före pandemin valde Viktor att flytta tillbaka till Norge när förbundet tog ett initiativ till ett nytt upplägg där de skulle stötta elitspelarna mer än tidigare. Sedan dess har landslagsansvarig Fredrik Lovén coachat Durasovic mer och mer.
– Fredrik kan tennis och han tar sig tid till att kolla detaljer både hos mig och motståndare jag ska möta. Sista året har vi jobbat mycket med min serve och tekniken på båda mina grundslag.
Och jag hör nu när vi pratar att ni jobbat en del på din svenska också?
– Haha! Jag gillar Sverige så mycket så jag försöker lära mig mer och mer svenska, haha.
I den senaste Davis Cup-landskampen Norge spelade så slog man Indien hemma i Lillehammer, 16-17 september. I laget spelade Casper Ruud och Viktor Durasovic singlarna och tillsammans tog de även hand om dubbeln. Durasovic säger att det gör saker lite enklare att ha världstvåan i laget.
– Det är såklart kul att spela ihop med honom först och främst. Man kan också titta lite på hur han gör saker och ting utanför banan även om det inte är några hemligheter. Man vet vad alla de proffsiga spelarna gör – det är ett hårt jobb som krävs både på och utanför banan.
Tennisintresset har stigit i Norge i takt med Ruuds framgångar, men det är främst bland de normalt sett inte så tennisinsatta personerna som engagemanget har ökat enligt Durasovic.
– Plus bland juniorerna, man ser att de har blivit lite proffsigare i sina rutiner och tar sin tennis lite seriösare än vad de tidigare gjort. Såklart inte alla – alla orkar inte vara proffsiga, men får man generalisera kan man se en tendens till en mer professionell attityd.
I december är det dags för en annan lagtävling, elitserien i tennis i Sverige. Durasovic representerar sedan tidigare Fair Play TK och var med och spelade hem SM-guldet i fjol till Malmölaget. I finalen som Fair Play vann med 5–1 mot Solna vann Durasovic sin förstasingel mot Antoine Escoffier i supertiebreak.
– Det är alltid kul att spela i lag och det har varit med stor glädje jag spelat elitserien i Sverige. Alla i laget har, i alla fall hittills, varit bra killar och alla har kommit bra överens. Det är faktiskt det viktigaste tycker jag, att det är bra atmosfär för det bidrar till en högre motivation hos alla och ökar chansen till bra spel. Många av killarna känner jag sedan tidigare från tävlingar.
Om Fair Plays herrar lyckas försvara guldet i år är det inte omöjligt det sker med en norsk spelare i en av huvudrollerna.
Fair Plays herrar spelar i grupp A och inleder sin elitseriekampanj lördag den 11 december borta mot SALK.