Påvelunds TBK har gjort något som förmodligen få, eller ingen, mäktat med: Under samma helg tog sig klubbens dam- och herrlag upp i elitserien. Tennis.se bjuder på en genomgång av division 1-serierna med fokus på lagen som avancerade till elitserien. Här hittar vi även KLTK – och MIK Tennis som efter stor dramatik tog sig upp i högsta serien. 

Påvelund TBK:s damlag hade hemmamatch mot Malmö TK i söndags. Herrlaget hade samtidigt match mot Kalmar TK i Göteborg (på Ullevi TK).
Några timmar senare på kvällen satt spelarna, styrelsen och sponsorer sida vid sida och firade båda lagens avancemang till elitserien.
– Det var fantastiskt trevligt, vi hade gemensam middag och fick fira tillsammans. Det var häftigt, säger Pontus Larsson, sportchef i Påvelunds TBK.

Pontus Larsson kom till klubben inför 2019 och redan då fanns en tydlig ambition att båda representationslagen skulle vara med i toppen i respektive serie.
– Vi hade målsättningen att gå upp med herrlaget redan inför förra året men då ställde pandemin till det. Därför har målet varit att gå upp den här säsongen och för damerna att vara ett stabilt division 1-lag och ta det därifrån. Damlagets serie var väldigt tajt där alla slog alla och det var rafflande hela vägen in med flera lag inblandade i slutstriden, säger Pontus Larsson.

Carina Syrtveit.

I damlaget finns rutinerade spelare som tidigare lagt av, men som gjort comeback. I laget finns också två norska tjejer födda 2005. Carina Syrtveit är en av dem. Hon vann alla sina tio matcher i serien och var alltså en starkt bidragande orsak till avancemanget.
– Carina är väldigt duktig och ett spännande namn för framtiden. Det blev en bra mix där de äldre bidrog med erfarenhet till de yngre.

Damlaget vann division 1 södra utan att förlora (fyra segrar och tre oavgjorda). Tvåan Fair Play TK 2 hade 10 poäng, trean ATL (också obesegrade) tog 9 poäng liksom fyran Elfsborg Tennis. Tabergsdalens TK slutade näst sist, på samma poäng som Malmö TK men med sämre (10-18 mot Malmös 11-17). Karlskrona TK slutade som jumbo och får också spela division 2 nästa år.

Måns Dahlberg.

Redan 2019 var herrlaget nära att gå upp i elitserien. Då avgjordes det sista helgen och Pontus Larssons förra klubb Tabergsdalens TK gick upp. I Påvelunds herrlag 2021 finns ett par spelare som inlett sin tennisbana i hemmaklubben. Måns Dahlberg, född 2003, har redan stora framgångar som junior och har trots sin unga ålder varit något av ett ankare i laget. Han vann alla sina 14 matcher i singel och dubbel. Arslan Temirhanov, som är ny från Salk, vann alla matcher utom en. Carl Ekwurtzel stannade på åtta segrar och Rasmus Johnsson sju. 

Kan ni hävda er i elitserien med nuvarande lag?
– Det händer så mycket på ett år och elitserien spelas under en komprimerad period. Vi behöver ha breda trupper både på dam- och herrsidan. Kan vi börja med att behålla de spelare vi har så är det en fantastisk start, säger Pontus Larsson. 

Vad blir målsättningen?
– Vi ska kämpa för att stanna kvar och samtidigt försöka störa så många lag som det går. 

Påvelunds TBK vann division 1 södra för herrar på 14 poäng och tog totalt 34 av 42 segrar. Växjö TS blev tvåa på 12 poäng och Ullevi TK trea på nio poäng. Växjö TS, som var närmaste utmanare, hade också två av seriens mest framgångsrika spelare: Vilhelm Fridell gick obesegrad av banan i alla sina elva matcher, legendaren Magnus Larsson ställde upp i fem av Växjös matcher och vann fyra av dem.
I sista omgången spelade Varbergs TK 3-3 hemma mot Fair Play TK 2 och klarade sig undan nedflyttning med en poäng. Ur åker Kalmar TK och Fair Play TK 2. 

Damlaget vann division 1 södra utan att förlora (fyra segrar och tre oavgjorda). Tvåan Fair Play TK 2 hade 10 poäng, trean ATL (också obesegrade) tog 9 poäng liksom fyran Elfsborg Tennis. Tabergsdalens TK slutade näst sist, på samma poäng som Malmö TK men med sämre (10-18 mot Malmös 11-17).
Karlskrona TK slutade som jumbo och får också spela division 2 nästa år. 

För andra gången i klubbens historia har MIK Tennis (Mälarhöjden) ett lag i elitserien för herrar (senaste gången var 2011). Det var dock efter stor dramatik som herrlaget fixade avancemanget i söndags. Både Örebro och MIK hade tolv poäng och oavgjort räckte för avancemang, vid förlust hade Örebro tagit den åtråvärda platsen.
Klubbens sportchef Srdan ”Sigge” Mladenovic skrattar först högt i några sekunder innan han redogör för det som hände i Örebro.
– Örebro började stark och hade 2-0 efter dubblarna och hade sedan 3-0. Då kändes det tufft att ta sig upp. Men Lukas Renard vann mot en av deras tjecker (Antonin Stepanek) i andrasingeln (4-6, 6-4, 10-6) och vår junior Tobias Wallin vann klart på tredjesingeln (6-1, 6-2 mot Joel Gamerov). Spänningen var olidlig med 3-2 till Örebro, säger ”Sigge”.

3-2 till Örebro och förstasingeln pågick fortfarande. Örebros andra tjeckiska spelare Antonin Bolardt hade vunnit första set 6-3 och hade 5-3 i andra när Daniel Svensson i MIK Tennis bröt för första gången och vaskade fram ett tiebreak som han vann.
1-1 i set och matchtiebreak väntade – skulle Örebro eller MIK Tennis ta steget upp?
– Folk började samlas kring banan. Det var verkligen en rafflande match. Tjecken hade en, kanske två matchbollar, men Daniel lyckades vinna med 14-12. Det var så små marginaler med en boll hit och dit som avgjorde för att gå upp. 

Vad betyder elitserieavancemanget? 
– Att vi är i elitserien betyder mycket, vi har något att bygga vidare på. Vi har spelare i laget som Jan Simosson och Tobias Wallin som är på klubben varje dag och det är viktigt för de yngre. Våra egna juniorer kan komma och titta på vårt herrlag i elitserien och vi får mer publicitet i sociala medier och överallt.
– Klubben har haft som målsättning att vi ska ligga i division 1 eller högre. Det här laget har spelat bra, vi gick till SM-final utomhus där vi förlorade mot Fair Play TK. Vi kommer bygga vidare på det här unga och hungriga laget. Vi har ett lag som känns enat och vi har bra kontakt inte bara under de här veckorna, säger ”Sigge”. 

Lagledaren Kurt ”Kurre” Lundberg har, liksom sonen Lucas Renard, tillhört MIK Tennis hela tennislivet och kan nu se fram emot elitseriespel nästa år.
– Det var en stark laginsats. Det har inte alltid varit lätt att kontrollera dessa herrar, men jag är otroligt glad, nöjd och stolt, säger ”Kurre”. 

MIK Tennis ställde ett relativt ungt lag på banan undantaget Lucas Renard som är äldst med sina 29 år. Heltidssatsande junioren, 17-årige Tobias Wallin är yngst men också den som levererat flest segrar åt Mälarhöjden – och av alla spelare i serien – den här säsongen (13-1).
Samuel Veikkolainen Jansson hade 11-3 i matcher, Daniel Svensson 10-2 och Lucas Renard 7-1. Örebros tjeckiska duo Antonin Stepanek (12-2) och Antonin Bolardt (11-3) var också dominanter i serien.
TK Hobby och Danderyds TK åkte ur serien och får börja om i division 2. 

Samtidigt som MIK Tennis herrlag jublade var det dystrare i damlaget, som var nära elitserien 2019. Bara gameskillnad gjorde att laget inte gick upp den gången.
På söndagen åkte damlaget ur division 1 och gör Örebro TK sällskap till division 2.
– Tjejerna har haft det tufft med skador och sjukdomar. Då blir det svårt i en tuff serie, säger ”Sigge”.

Klara Milicevic, Vaida Matuseviciute, coach John Björksund, Lisen Rinman och Elsa Brenner.

MIK Tennis damlag förlorade förresten mot KLTK i sista matchen och den var ganska väntad. KLTK vann nämligen division 1 norra för damer och är klara för elitserien 2022.
KLTK vann alla sina sju matcher, slutade på maximala 14 poäng och vann 24 av sina 28 matcher.
– Det är ett superhärligt gäng! utbrister KLTK-coachen John Björksund och fortsätter:

Klara Milicevic, Rebecca Malmström, Vaida Matuseviciute och Lisen Rinman. (Sofie Leijon saknas på de här bilderna).

– Vi har ett väldigt ungt lag där Klara Milicevic (född 2003) är äldst och en bra ledare i gruppen. Lisen Rinman och Vaida Matuseviciute har börjat köra mer och mer på vår akademi under hösten och har spelat andra- och tredjesingel. De har fått lära sig hur det är att spela i lag och det hjälper till mycket i tennisen, säger John och fortsätter:
– Klara har haft problem med en handled och har inte kunnat spela alla matcher. I Örebro hade vi med oss tolvåriga Rebecca Malmström som svarade för en jätteinsats och hade en av de viktigaste singlarna i serien. Hon vann även mot en norska i Kramfors där hon avslutade med ett serveess. Det är sådana minnen vi tar med oss, säger John Björksund. 

Det var ingen promenad i parken för ett ungt KLTK som fått kriga för vinsterna i tajta matcher i serien.
John Björksund plockar fram fler minnen från veckorna.
– Vi fick en bra start på serien och det gjorde att vi blev otroligt taggade för fortsättningen. Vaida (Matuseviciute) svarade för en supervändning i en av matcherna när hon förlorade 0-6 men vände och vann i matchtiebreak. Vi visste att matchen mot USIF i lördags (seger 3-1) skulle betyda mycket. Vi fick med oss dubbeln efter matchtiebreak. Det kändes som en seriefinal.

Lisen Rinman hade bäst statistik i serien med 11-1 i matcher, följd av USIF-duon Fanny Östlund och Madeleine Saari Byström som hade 10-2. Klara Milicevic blev fyra med 8-1 i matcher och Vaida Matuseviciute åtta med 7-2.
John Björksund ser fram emot att fortsätta med sitt unga lag i elitserien.
– Vi är en klubb och ett lag som satsar på utveckling och vi vill därför spela ned egenfostrade spelare eller de som går i vår akademi. Utveckling är det viktigaste för oss och nu kan vi infria målet att ge spelarna möjligheten att spela i hösta serien. Vi vet att vi kommer behöva en bredare damtrupp nästa år. Vi får fylla på med fler unga spelare och det kommer säkert behövas fler som är i Klaras ålder också. Det blir en häftig upplevelse, säger John och tillägger:
– Man ska komma ihåg att alla spelare är viktiga i ett lag. Även de som inte får så mycket speltid fyller en viktig funktion från bänken i seriematcherna. Det är mycket som bidrar kring ett lag. 

I KLTK planerar man för en lagmiddag tillsammans med herrlaget.
– Just nu är vi inne i en period med herrarnas elitserie och med vintertourer. Men nästa vecka ska vi försöka göra något kul. Hela gänget ska få en trevlig middag där vi kan fira damernas avancemang.

Sluttabeller