Hur mycket hinner man egentligen prata om – inom ramen av en timme – när det gäller mångsysslaren Jonas Björkman? Rätt mycket skulle det visa sig när Svenska Tennispodden rivstartar höstsäsongen.
I programmet pratar Jonas bland annat om sin mentor Stefan Edberg och rådet han fick av honom när han skulle lägga av med elitkarriären. Men visste ni att Jonas Björkman och Stefan Edberg mötts en gång på ATP-touren? Jonas vann den där kvällen inför fullsatta läktare i US Open.
– Stefan var skön, efter matchen sa han till mig att julafton kom tidigt det året. Han hade väl 60-0 i matcher mot mig på träning, men jag har 1-0 i matcher, skrattar växjösonen.

På senare år har Jonas Björkman kontaktats av världsspelare som Andy Murray och Marin Cilic. I programmet pratar Jonas om hur han gick från att vara, som han själv uttrycker det, konflikträdd till att vara mer tydlig och bestämd – ett måste för att coacha spelare på den absoluta världstoppen.

– Det är ju egentligen ett konstigt upplägg i tennis, om man jämför med andra sporter, där en coach är chefen över spelaren men där det är spelaren som avlönar sitt team, säger Jonas som berättar detaljerat om spelet bakom kulisserna.

Han kommer in på en episod med Andy Murray då Jonas och övriga i teamet var tvungna att lämna ”boxen” under en match i ATP Finals i London.

– Det var en utmaning att vara med i hans team. Tim Henman gick ut i tv och sa att det inte borde sitta någon i boxen under Andys matcher eftersom han betedde sig så dåligt. 1,5 timme före matchen mot Stan Wawrinka så bestämde Andy sig för att vi inte skulle sitta där och det är ju rätt mycket att rodda med. Det är inte helt enkelt att hitta en ledig plats i O2 Arena. Det blev otroliga spekulationer och jag fick förklara för alla varför vi gjorde så. Han förlorade matchen, men det fick effekt då han inte hade någon att rikta sin frustration mot.

I Svenska Tennispoddens tionde avsnitt pratar återkommande gästen Maria Strandlund, programledare Torbjörn Dencker och huvudgästen Jonas Björkman om prioriteringar i livet, familjen och karriärsval. Jonas är en mångsysslare som har svårt att  säga nej även om han tycker att han blivit bättre på det.

Det blir förstås ett långt snack om Måns Zelmerlöw som följt med Jonas på alla fyra Grand Slams. Tillsammans driver de Zelmerlöw & Björkman Foundation som är en stiftelse som samlar in pengar och i programmet berättar Jonas hur bidragen omvandlas till handling i Kenya.
– Tennisen har skolat mig mycket i vikten av att ge tillbaka. När man var på ATP-touren var det saker man var tvungen att vara med på varje vecka. Senare fick man en förståelse för vad det betydde. Det kunde vara allt från att vara med på Kids Day, möte med sponsorer eller vara med på ett barnsjukhus. Det man inte förstod då var om pengarna gick hela vägen dit de var tänkta. Det är viktigt i dag, både för oss men också för alla de som är med och stöttar.

Jonas är ständigt aktuell i många sammanhang. Det allra senaste är International Hall of Fame där han för andra året i rad är nominerad och där man kan rösta på kandidaterna på nätet. Jonas har en bra chans som före detta topp 5-spelare både i singel och dubbel (fyra i singel, etta i dubbel).
– Jag vet att jag maximerade min karriär. Jag är stolt när jag säger att jag är en träningsprodukt för det tycker jag är en talang i sig. Det är inte längre lika fult att vara en träningsprodukt. I dag ser man att de som är mer noggranna och tränar hårt vinner de stora tävlingarna. Jag blommade ut sent, jag var liten och kanske inte så mogen mentalt, men det gjorde att jag kunde göra en helt annan resa som passade mig. Man behöver inte vara bäst när man är tolv år, man ska hitta sin egen väg som junior.

En annan aktualitet är att Jonas Björkman kommer jobba med Mirjam Björklund.
– Jag fick ett samtal från Erik Ullsten som hjälper Mirjam och jag tyckte det var roligt att få frågan för jag vill gärna vara delaktig och hjälpa någon i Sverige. Jag kommer hjälpa till på hemmaplan men ska också försöka hitta veckor där jag kan vara med lite här och där, säger Jonas och utvecklar mer i podden och där han jämför med när han själv slog igenom som ung och där han pratar om tränarna Fidde Rosengren, fystränaren Daniel Hedin och sydafrikanen Gary Muller.

Det är inte lätt att slå rekord i svensk tennis när man har föregångare som till exempel Sven Davidsson, Björn Borg, Stefan Edberg och Mats Wilander. Ett Davis Cup-rekord ståtar ”Bjösse” med: 14 år som Davis Cup-spelare!
– Davis Cup för mig var det som startade intresset hos mig. Jag var tolv år när Edberg, Järryd, Sundström och Wilander vann mot USA 1984. Att representera Sverige en dag var en dröm och ännu mer inspirerande att få dra på sig landslagsoverallen var det eftersom jag inte gjort det som junior.

Vi kommer osökt in på matchen mot Israel i Kungl. Tennishallen i Stockholm 13-14 september.

– Vi har vunnit sex av sju matcher och det känns som att vi är på gång igen. Vi har en bra chans på Israel. Jag var med och mötte Israel på bortaplan, det var kanske en av mina sämsta matcher i karriären, men jag lyckades vinna. Jag förlorade första set 0-6 mot Harel Levy. Jocke Nyström sprang upp till omklädningsrummet och hämtade Tomas Johansson. ”Du känner Bjösse bäst så du måste komma ner, för det här är katastrof”, sa han.

 

TITTA HÄR!

LYSSNA HÄR!