Till skillnad från många ledarutbildningar som fokuserar på spelaren, riktar elittränarutbildningen på GIH strålkastarljuset mot tränaren – för ett hållbart ledarskap och för att maximera samspelet med spelaren.
KLTK-tränaren John Björksund har slutfört den prestigefyllda Elittränarutbildningen – ett samarbete mellan Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH), Riksidrottsförbundet (RF) och Sisu Idrottsutbildarna. De två studieåren kommer betyda mycket i den framtida rollen som tennistränare, tror John.
– För att bli riktigt bra tror jag att man måste vara nyfiken, lära sig mycket och lägga tid på att utveckla sig själv som coach – till exempel genom studier. I alla fall har det varit så för mig genom åren. Jag fick höra att Elittränarutbidlningen skulle vara bra, så när jag fick möjligheten att söka så gjorde jag det. Jag är glad över att KLTK och Svenska Tennisförbundet stod bakom ansökan, vilket krävdes för att söka, säger John och fortsätter.
– Det har varit två mycket lärorika år. Det är väldigt roligt att man i svensk idrott har en utbildning som går att kombinera med ett arbete parallellt. En stor fördel med utbildningen har varit att man fått testa de nya lärdomarna direkt i arbetslivet.
Förutom John Björksund som är klar, är snart också Robin Ljunggren (MIK Tennis) färdig med utbildningen. Under de två åren har de fått dela erfarenheter med de andra deltagarna som kommer från andra idrotter som simning, cykling, snowboard, cheerleading, orientering, golf och fotboll.
– Det har varit väldigt inspirerande att få en inblick och lära av varandra. Vi har nog alla tagit lite från varandras erfarenheter. Jag hade särskilt bra kontakt med en coach inom simningen där jag fått idéer till tennisen även om de inte är hundraprocentigt överförbara är det ideér som man kan använda. Ser man till ledarskapsfilosofi, pedagogik och kommunikation med sina idrottare så är ju mycket det samma.
John har fyllt på kunskapsförrådet inom områden som teknik, taktik, fysisk träning och idrottspsykologi. Ytterst har det handlat om att utvecklas som ledare och människa.
– När jag utbildat mig inom coachning och ledarskap så har det tidigare handlat om att göra idrottaren bättre. Redan den första kursen på den här utbildningen handlade om hållbart ledarskap för elitcoacher. De gick direkt in på hur vi coacher ska orka prestera i vår utövning. När vi som ledare ska utveckla andra så måste vi ju också kunna prestera på bästa sätt. Det har fått mig att fundera hur vi tennistränare ska prestera på en hög nivå under en lång tid och vad ska vi vara duktiga på. Att det är viktigt visste man ju om men kul att det lades tid på det och att få sätta sig in i det mer.
Innan eleverna blev diplomerade i december avslutades den sista terminen med ett slutarbete.
John valde att skriva om ”Coach Athlete Relationship”, det vill säga, relationen mellan coach och atlet.
– En otroligt viktig sak för att bli bättre är att spelare och coach mår bra i samarbetet. Relationer kan se så olika ut beroende på vem man jobbar med och vem man själv är. Därför var det lärorikt att jag fick följa den spanska tenniscoachen Pedro Rico under en vecka på akademin i Alicante i Spanien. En del i slutarbetet var också att följa en coach under ett mästerskap för att se vad de gör för att sina adepter ska prestera. Så jag följde med Pedro när han var med sin spelare, som då var världens bästa junior, på US Open i New York under tio dagar i höstas. Det var första gången jag var på en Grand Slam-tävling så det var en väldigt häftig och lärorik sak att vara med om. Det var inspirerande och skapade energi till tankarna kring mitt eget coachande.
Det blev en konkret möjlighet att fördjupa sig i ett avgörande område inom coachning – relationen mellan tränare och spelare. Jag kunde på nära håll koppla det teoretiska vi läst till vad Pedro praktiskt gjorde under sin coachning. Inom tennisen lägger en tränare och spelare väldigt mycket tid tillsammans på och utanför banan och då är det bra att veta hur man kan maxa relationen för att det ska ge effekt i tennisspelet.
För klubben, KLTK i det här fallet, är det värdefullt att ha en tränare i ”stallet” som nu är fullpumpad med ny kunskap och energi – och som i sin tur förhoppningsvis smittar av sig till övriga i klubben.
– Vi är väldigt glada att John har lagt ned all den tid som krävs för att genomföra en sån här utbildning samtidigt som han jobbar enormt hårt med vår dagliga verksamhet, säger sportchef Magnus Ennerberg till KLTK:s hemsida.
Som ett led i att stärka svensk elittennis har Svenska Tennisförbundet inlett en satsning på högre tränarutbildningar, bland annat tillsammans med GIH (se här). Flera erfarna mentorer, däribland Johan Hedsberg (GTG), ansluter till programmet som en viktig del i att höja nivån på svensk tränarkompetens.
– Jag är otroligt glad att det blir ett samarbete mellan svensk tennis och GIH så att fler tränare kan utbilda sig. När fler tränare blir ännu bättre så ökar chanserna att också spelarna blir det och då kan det utmynna i något bra för svensk tennis i slutändan. Kunskap är alltid bra så jag hoppas att så många som möjligt kan vara med och lära sig mer. Med fler välutbildade tränare på hög nivå ökar möjligheterna att svenska spelare når sin fulla potential – både på och utanför banan. Tränarutbildningen med GIH/svensk tennis och Elittränarutbildningen är ett viktigt steg på vägen, säger John Björksund.