Som ett led i att stärka svensk elittennis har Svenska Tennisförbundet sjösatt en satsning på högre tränarutbildningar, bland annat tillsammans med Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH). Flera erfarna mentorer, däribland Johan Hedsberg, ansluter till programmet som en viktig del i att höja nivån på svensk tränarkompetens.

Elitutveckling är en viktig del i svensk tennis gemensamma plan Game Change 2030, där ett av målen är att fler spelare ska nå Grand Slam-nivå. Svenska Tennisförbundet satsar därför på att utveckla stödet till både spelare, tränare och klubbar.

Det handlar bland annat om:

  • Vägledning
  • Stöd för träning och tävling
  • Utbildning och finansiering

De kommande månaderna kommer vi att presentera fler satsningar – senast det nya utvecklingscentret i samarbete med Good to Great. Den här gången fokuserar vi på betydelsen av högre tränarutbildning. Den tredje och näst högsta nivån i Svenska Tennisförbundets nya utbildningsprogram för tränare genomförs samarbetet med GIH.

Mentorskap från svensk tränarelit

Ett nytt inslag i satsningen är ett mentorsprogram där några av Sveriges mest erfarna tränare engageras för att handleda deltagarna under utbildningen. I programmet medverkar Magnus Ennerberg, Johan Hedsberg, Srdan Mladenovic, Kristian Persson och Peter Rejmer.

Johan Hedsberg, till vardags Head of Academy på Good to Great Tennis Academy.

Johan Hedsberg, tidigare Davis Cup-kapten, har själv studerat vid GIH:s tränarutbildning och har sedan dess även återvänt som gästföreläsare. Han inspirerades själv av flera välkända svenska tränare som gått samma väg, däribland Martin Bohm, Michael Brobeck, Roland Hansson, ”Janco” Carlsson, Johan Sjögren och Carl-Axel Hageskog – liksom stora profiler från andra idrotter som Sven-Göran Eriksson, Lars Lagerbäck och Bengt Johansson. Den miljön satte spår, menar han – och det är ett arv han vill föra vidare:

 – Det känns inspirerande – och helt självklart – att vara en del av det här och få bidra till nästa generations tränare. Ska svensk tennis utvecklas behöver vi satsa på de yngre tränarna. Det är avgörande, både för spelarnas och tränarnas egen skull. I mentorskapet handlar det mycket om att föra vidare den kunskap vi själva samlat på oss. Erfarenhet får inte gå förlorad – äldre tränare har mycket att bidra med och det måste vi ta vara på, säger Hedsberg.

– Det gläder mig att vi i tennisen nu stärker banden med GIH igen. Det finns ett stort värde i att få en universitetsutbildning i ett praktiskt yrke – på flera plan. Jag tycker verkligen att utbildningen hjälpte mig på många sätt. Den håller hög kvalitet och tränarna får vistas i en stimulerande miljö tillsammans med elittränare från andra idrotter och bygger en bredare och djupare bas. Tennistränaryrket handlar inte bara om teknik och taktik. Det kräver förståelse för yrkets komplexitet, en helhetssyn och förmågan att bygga långsiktiga utvecklingsmiljöer. Den teoretiska grunden kompletterar det praktiska – och stärker både tränare och spelare, säger Hedsberg.

GIH bidrar med akademisk förankring

Dan Wiorek. Foto: Thomas Carlgren

Samarbetet med GIH ger utbildningen en stark akademisk förankring – samtidigt som den anpassas till den verklighet som råder i svensk tennis.

– Vi på GIH är jätteglada över samarbetet med Svenska Tennisförbundet och att få välkomna tennistränare till vår miljö. Vi känner stor glädje i att bidra till utvecklingen av svensk idrott med den kunskap och forskning som finns hos oss – inom allt från träningslära till pedagogik, didaktik och ledarskap. Samtidigt som utbildningen knyts nära den specifika idrottens krav skapas både bredd och djup i att arbeta över idrottsgränser. Vi ser att det stärker tränarnas reflektion och helhetstänk. Det här är ett jättebra nästa steg som kommer att utveckla tennisen på ett bra sätt – och som jag hoppas följs av fler, säger Dan Wiorek, biträdande prefekt, GIH.

En utbildningssatsning med långsiktigt perspektiv

Satsningen är ett led i Svenska Tennisförbundets arbete med att höja kvaliteten i hela kedjan – från spelarutveckling till tränarkompetens och elitmiljöer. Starka tränare är grunden för starka spelare. Genom att integrera akademisk kunskap med praktisk erfarenhet i utbildningen är målet att ge tränarna verktygen att utveckla spelare som kan hävda sig i internationell konkurrens.

– Vi tror på kraften i kombinationen av utbildning och erfarenhetsutbyte. Det här är en investering i framtidens tränare – och därmed också i svensk tennis framtid. En tydlig koppling och röd tråd mellan spelarutvecklingsplanen och utbildningen kommer att vara i fokus, säger Simon Aspelin, sportchef på Svenska Tennisförbundet.

– Tränarna är vår största framtidsnyckel. Därför är det självklart för oss att satsa på utbildning som stärker deras kompetens och förmåga att stötta nästa generations spelare. GIH-samarbetet är ett viktigt steg i vårt långsiktiga arbete med att skapa starkare miljöer i hela landet, säger Christer Sjöö, generalsekreterare för Svenska Tennisförbundet.

Ansök till högre tränarutbildningen

Den högre tränarutbildningen ges i samarbete med GIH och riktar sig till tränare som vill ta nästa steg i sin professionella utveckling. Ansökan är öppen till och med 15 april och mer information om innehåll, behörighetskrav och ansökningsprocess finns på tennis.se/utbildning eller direkt via GIH:s hemsida.

Läs också: