Både F18- och F16-laget åkte på förluster när det var dags för slutspel i Summer Cups (EM) på måndagen.

I Frankrike åkte svenskorna på en 1-2-förlust mot förstaseedade Spanien.
Linea Bajraliu, Helsingborgs TK, föll i första singelmatchen med 6-7(4), 5-7 i en jämn match mot Kaitlin Quevedo. Isabella Svahn, Djursholms TK, gjorde också en bra match men föll mot Ruth Roura Llaverias med  6-1, 5-7, 4-6.
– Isabella vann första set och spelar sedan två tajta set. Linea har setbollar i första set men förlorar. I andra set hamnar hon i underläge och vänder till 5-4 och egen serve men förlorade. Jag känner spontant att 1-1 i singlarna hade varit mer rättvist, säger kapten Peter Johnson och fortsätter:
– Vi hade slagit ur underläge oavsett vilka vi mött. Vi möter högt rankade spelare och det ingen som förväntar sig att vi ska vinna. Tjejerna står dock för en fantastiskt bra insats i dag och jag tror att våra spelare kommer att känna sig nöjda med vad de presterat även om man vill ha med sig vinster.

Den spanska segern var klar men i dubbeln kunde Bella Bergkvist Larsson, Helsingborgs TK och Isabella Svahn vinna med 6-2, 7-6(1) mot Martina Genís Salas och Ruth Roura Llaverias.
– Bella och ”Bella” spelar en riktigt bra dubbel och gör jobbet även om det inte betyder något.

Nu väntar ”tröstmatch” där Sverige inleder match om platserna fem till åtta mot Portugal som föll mot Rumänien med 0-3. Vinst där och match om femteplatsen återstår på onsdag.
– Vi hade ett snack efter dagens match. Alla är taggade och siktar så högt som det är möjligt. – Tror att ganska snabbt att de kommer kännas sig nöjda med vad de presterat även om man vill ha vinster. Det är bra rankade spelare de möte. Ingen som förväntar sig vinster. Vi ska kämpa på varende boll, säger Peter som har fler anledningar till optimism.
– En liten bonus är att vi fått besked om att vårt resebagage är i Paris och det ger oss lite extra boost, skrattar kaptenen.

F16-laget fick en tuff start i öppningsmatchen mot Tyskland i Tjeckien. Tiana Tian Deng, SALK, fick ge sig i ett tajt första set mot Sonja Zhenikhova (tia på Tennis Europe-rankingen) med 6-7 efter 5-7 i tiebreak. I andra var turen och skickligheten på Sveriges sida när Tiana vann ännu ett jämnt set med 7-6 efter 8-6 i tiebreak. I tredje var tyskan den starkare spelaren och vann 6-0 i en match som varade i över tre timmar.
Lea Nilsson, SALK, femma på Tennis Europe-rankingen och motståndaren Julia Stusek är fyra. De bjöd på en nästan lika lång match där tyskan kunde vinna med 6-2, 4-6, 6-4.
– Jobbig förlust mot Tyskland! Både Tiana och Lea fick stryk i två långa tresetare. Efter sex timmars spel så var det tungt att ha 0-2. Inget av lagen var direkt sugna på en betydelselös dubbel efter den drabbningen och därför spelades den inte. Nu tar vi nya tag mot Spanien i placeringsmatchen i morgon, säger kapten Ulf Pettersson.