Under tre dagar i kommande månadsskifte arrangerar Svenska Tennisförbundet (SvTF) ett elitmöte med inbjudna representanter från de tio bästa tennisklubbarna i SM (2022), regioner, akademier, riksidrottsgymnasiet och andra aktörer som Nordea Open och BNP Nordic Open. Syftet är att genom samtal och samarbete uppnå de mål om internationella framgångar som är satta i Game Change 2030 (målområde 4).
– För ett land av Sveriges storlek kommer samarbete att vara en viktig framgångsfaktor, därav är jag glad för den stora uppslutningen kring mötet, säger Christer Sjöö, generalsekreterare, SvTF.
KLTK är en av klubbarna som är med på det kommande Elitmötet i Stockholm.
– Elitmötet ska bli väldigt intressant. Ska vi få fram spelare på hög nivå så krävs det väldigt mycket samarbete. Jag ser Elitmötet som en kick off på hur vi ska göra svensk elittennis bättre, säger KLTK:s sportchef och tränare Magnus Ennerberg.
I inslaget ovan berättar Magnus Ennerberg om Academy KLTK som startades 2015.
– Det gjorde man som ett led i klubbens ursprungliga stadgar om att klubben ska verka för svensk tennis. Mats Låftman och Richard Billing jobbade för att få till akademin som syftar till att hjälpa spelare individuellt i sin satsning. Detta har blivit vårt spjutspetsprogram för de spelare som vill prioritera tennisen.
Vilken roll tycker du att KLTK har i svensk tennis?
– Den första rollen en klubb har är att vara inspirerande för de yngre barnen, när de börjar spela tennis, att få de att tycka att tennisen är den roligaste sporten. Det är alla klubbars ansvar. I KLTK:s fall, om vi pratar elit, äger vi 40 procent av BNP Paribas Nordic Open där vi frontar Tennissverige och så har vi Kungens Kanna & Drottningens Pris med några av världens bästa 14-åringar som inspirerar svensk tennis. Vi ska ha en väldigt bra klubbverksamhet men även den dagliga tennis- och fysträningen för vår våra juniorer som satsar på tennisen fullt ut- Vi försöker täcka upp hela det spannet.
Magnus Ennerberg utvecklar sin syn på svensk elittennis i intervjun i klippet, där han bland annat säger:
– Kravbilden på svenska klubbar är ganska tuff då vi också har en samhällsfunktion med hälsa och en meningsfull fritid för ungdomar, samtidigt som vi ska konkurrera internationellt med länder som inte tänker breddtennis. Det kommer krävas rätt mycket nytt tänk och mycket jobb de närmaste åren, menar Ennerberg som arrangerar en tränarkonferens i samband med årets upplaga av Kungens Kanna & Drottningens Pris.
– Jag brinner mycket för tränaryrket och tycker personligen det är kul att vara på konferenser där man får diskutera med andra tränare. Under vår stora tävling om några dagar kommer några av världens bästa juniorer och då tycker jag att fler svenska tränare ska ta chansen att titta. Därför bjöd jag in till en tränarträff den 27 februari där jag har lyckats få ihop en jätterolig lista med tränare som kommer och pratar plus att man får mötet mellan tränarna som kommer dit, säger Magnus Ennerberg.
Detta är den första delen i en serie intervjuer inför Elitmötet.