När Svenska Tennisförbundet för första gången utser en ny juniorkapten – för både tjejer och killar upp till 18 år – blir det en välkänd röst för många av de svenska toppspelarna. Jonas Svensson ser fram emot uppdraget: ”Det känns otroligt kul och inspirerande. Vi har ett fint läge på juniorsidan och med gemensamma krafter ska vi ta några steg internationellt sett”.
Uddevallasonen Jonas Svensson, som är Båstadbo sedan flera år tillbaka, får uppdraget att ansvara för toppskiktet av svensk juniortennis framöver. 40-åringen har de senaste åren engagerats i olika roller för Svenska Tennisförbundet, men får nu en renodlad roll som juniorkapten.
– Som jag ser på uppdraget handlar det om att ytterst komplettera spelarens behov av internationellt spel och erfarenhet. När vi och spelarens klubb märker att behovet finns, så är vi med och stöttar. Den internationella resan gör vi tillsammans med klubb, region, akademi, tränare och föräldrar.
Svenska Tennisförbundet skapar nu, utöver representationslagen i Davis Cup och Billie Jean King Cup, alltså en kaptensroll för juniorsidan. Viktigt, tycker ansvarige Niklas Fjeldstad.
– Den nya rollen innebär att vi får en person som har överblicken över svensk juniortennis och ansvarar för vilka prioriteringar som ska göras. Jonas har varit med oss ganska länge i olika roller genom åren. Han har redan när Fredrik Hörnell slutade och genom hela pandemin tagit ett utvidgat ansvar ända ner bland 14-åringarna. Han har vuxit in i den rollen väldigt bra och har en enorm erfarenhet av internationell tennis på alla nivåer.
Målbilden är klar. I Game Change 2030, som rymmer många mål för svensk tennis, står det bland annat att det ska skapas fler Grand Slam-spelare.
– Vi har nu en skarp målbild att titta på. Alla som är med i vår verksamhet ska mätas med en internationell måttstock. De spelare som är aktuella, får sin internationella skolning från det att de tagits med i vårt 13-årsprogram, säger Fjeldstad.
Jonas Svensson spelade tennis i hemmaklubben Uddevalla TK tills han var 13 år. Då blev det buss till Göteborg fyra gånger i veckan för spel i Ullevi TK. Han spelade Kalle Anka Cup 1992 och 1994 med en kvartsfinal som bäst.
Han gick sina år på tennisgymnasiet och satsade några år innan elitkarriären som spelare var över.
– Jag tyckte att tennisen var för roligt att hålla på med för att sluta helt, så jag tackade ja när Klas Ivarsson, som var chefstränare i Åkereds TK, frågade om jag ville assistera honom. Jag har honom och Johan Hedsberg, som ansvarade för tjejteamet på förbundet, att tacka för mycket. Att se hur de jobbade gav mig otrolig inspiration och inblick i hur man bygger ledarskap. När jag var 22 år och fortfarande spelade i elitserien blev jag kontaktad av Stefan Svensson på GLTK som ordnade fram timmar som tränare på GLTK, samtidigt som jag var tränare på tennisgymnasiet.
2006-2008 jobbade han för SvTF som ansvarig för 12-14-åringarna och åren 2008-2015 var han chefstränare i nuvarande Båstad TS. Därefter har Jonas Svensson varit engagerad i en rad olika roller och för olika projekt inom Svenska Tennisförbundet. Han har också varit tränare för spelare som Ellen Allgurin (SOK-programmet) och Isak Arvidsson (genom Båstad TS), varit tränare på Good to Great och Davis Cup-tränare sedan 2017. Sedan några år är Jonas en av tränarna på riksidrottsgymnasiet i Båstad.
Caijsa Hennemann, Måns Dahlberg, Leo Borg, Gustaf Ström och Kevin Chahoud är exempel på spelare som nått Junior-Grand Slam de senaste åren. Jonas Svensson ser positivt på de konkreta mål som är satta och hoppas att arbetet som nu görs leder till ännu fler framgångar på sikt.
– Vi har stått oss bra de senaste åren. Med vår 13-årssatsning får de en inskolning i det internationella spelet som ska göra dem ännu tryggare när de är 15-17 år innan de är redo för Grand Slam. Vi ska inte bara delta, vi ska åka dit och kunna göra resultat. Sedan återstår det stora steget till internationell dam- och herrnivå, men ju mer erfarenhet och framgångar man har med sig från juniornivån, desto bättre chanser har man, säger Jonas och avslutar:
– Vi har ett antal internationella tävlingar som ger många chansen till spel på hemmaplan. För de spelare som vill nå ytterligare resultat och klättra på rankingen behöver vi komma utomlands och tävla ännu mer. Det gäller inte alla, utan de som har behov av det och inte kan tillgodose det där de tränar. Det här ger även tränarna internationell erfarenhet att ta med sig hem till klubbarna. Det går hand i hand.