BÖRJA TÄVLA

Tennis är en levande tävlingsidrott. Tävlingsmomentet utvecklar utövare på alla nivåer – att spela matcher och tävlingar är något alla kan prova på och är inte exklusivt för ”den som satsar på tennis”.

På den här sidan hittar du information om hur du kan tävla i tennis och hur du går till väga om du vill komma igång. Det finns tävlingsklasser för alla nivåer och åldrar, våra allra yngsta tävlingsspelare är under tio år upp till de äldsta över 85 år.

Du kan spela matcher i mer eller mindre organiserade former. Så kallade sanktionerade tävlingar, det vill säga officiella tävlingar som är godkända på förbundsnivå, kräver att spelaren har en licens. Det spelas mer än 500 sanktionerade tävlingar på klubb-, region- och förbundsnivå i hela landet och totalt spelades drygt 70 000 matcher i dessa tävlingar. Alla sanktionerade tävlingar finns publicerade på tennisens tävlingssida Tävling Online.

MÅNGA SÄTT ATT TÄVLA

Mot en vän – boka en tennistid och spela en match mot en vän.

På klubben – tennisklubbar arrangerar ofta interna klubbmatcher, tävlingar och andra aktiviteter för sina medlemmar.

Seriespel – representera din klubb i lag och spela matcher mot andra klubbar!

Nationellt – det finns över 500 tävlingar per år att välja mellan!

Internationellt – i Sverige arrangeras internationella tävlingar för 14-åringar upp till våra äldsta veteraner (85+).

Landslag – våra yngsta landslagsspelare är 14 år, våra äldsta över 85! (Det är aldrig för sent att komma med i landslaget!)

TÄVLING ONLINE

Den som vill spela eller följa tennistävlingar i Sverige kommer förr eller senare att bekanta sig med tävlingssidan Tävling Online. Tävling Online samlar allt kring svensk tävlingstennis under samma tak: tävlingskalender, anmälan till tävlingar, tävlingsresultat, seriespel, tävlingslicens, tennisrating, spelarprofiler, statistik… Surfa in om du inte redan gjort det!

TÄVLINGSLICENS

Licensen behöver registreras eller förnyas när man skall anmäla sig eller spela seriespel för ett nytt kalenderår. Detta gäller för samtliga spelare, även motionsspelare och spelare 12 år och yngre. Licensen gäller sedan för hela kalenderåret.

Så här gör du för att förnya din licens:
  1. Gå in på Tävling Online
  2. Välj Login och klicka på ditt namn längst upp till höger.
  3. Välj Licens/Licensavgift.
  4. Välj Registrera nu för den licens du vill ha.
  5. Välj klubb och Fortsätt.
  6. Betala enligt anvisningar (ej för spelare upp till 12 år och motionärer).
Spelare som inte haft licens tidigare registrerar sig enligt nedan:
  1. Gå in på Tävling Online
  2. Välj Login
  3. Välj Saknar du ett konto? – Registrera dig.
  4. Fyll i formuläret
  5. Bekräfta din registrering via länk som du får via e-mail
  6. Logga in
  7. Välj Registrera nya för den licens du vill ha.
  8. Välj klubb och Fortsätt.
  9. Om det krävs – betala licensavgift
  10. Nu kan du anmäla dig till tävlingar online!

Det finns över 11 000 licensierade tennisspelare i Sverige. Det finns två olika typer av licenser för tävlingsspel:

Tävlingslicens. Förutom möjligheten att delta i sanktionerade tävlingar innebär licensen att spelarens resultat registreras för beräkning av Tennisrating. I licensen ingår en olycksfallsförsäkring. Licensen gäller spelare 13 år och äldre.

Motionslicens. Den kostnadsfria motionslicensen kan användas för tävlingsklasser som spelas utanför systemet för Svensk Tennisrating. Det ingår ingen olycksfallsförsäkring i motionslicensen.

Avgift

Upp till 12 år: Gratis
13-18 år: 300 kr
19 år och äldre: 450 kr
Motionslicens oavsett ålder: Gratis
Licensavgiften gäller för ett helt kalenderår.

FÖRSÄKRING

Samtliga tävlingslicensierade spelare, ej motionslicens samt barn- och ungdomar till och med 13 år i förening tillhörande Svenska Tennisförbundet är olycksfallsförsäkrade. Försäkringen gäller från och med 1 januari 2023 och försäkringsbolag är Folksam.

Försäkringen gäller för olycksfallsskador när spelaren deltar i match, organiserad träning och prova-på verksamhet anordnad av Svenska Tennisförbundet, dess distriktsförbund (regioner) eller förening. Den gäller också under direkt färd till och från dessa aktiviteter. Om en aktivitet sker på annan ort än hemorten (även utomlands), gäller försäkringen också under resor och vistelse i samband med denna.

Tjänsten Råd och Vård för idrottsskador ingår i förbundets försäkring. Hit kan du ringa och få rådgivning för skador eller känningar som uppkommit i samband med träning eller tävling/match.

Mer information finns på Folksams hemsida.

Tjänsten Råd och Vård för idrottsskador ingår i förbundets försäkring. Hit kan du ringa och få rådgivning för skador eller känningar som uppkommit i samband med träning eller tävling/match. Tjänsten är kostnadsfri och öppen för tidsbokning måndag till fredag 8-17. På bokad tid blir du uppringd av en fysioterapeut som bedömer din skada, ger råd om vidare behandling samt gör en skadeanmälan. I vissa fall kan du ha rätt till en vidare bedömning och bokad tid till en fysioterapeut eller läkare. Ring 020-44 11 11.

Kontaktuppgifter Folksam

Folksam Idrott & Hälsa
106 60 Stockholm
Telefon 0771-950 950 folksam.sport@folksam.se

Skador som inträffat 2022-12-31 eller tidigare

För skador som inträffat före 2022-12-31 ska ni vända er till Gjensidige Försäkring. Skriv ut skadeanmälan och skicka till: Gjensidige Försäkring. Skadeavdelningen, Box 4430, 203 15 Malmö. Har du några frågor, kontakta kundservice på 0771-326 326 eller skador@gjensidige.se

För skador som inträffat före 2016-12-31 ska ni vända er till Svedea, tfn 0771-160 161, alternativt mejla på idrottsskador@svedea.se.

För skador som inträffat före 2014-12-31 ska ni vända er till If, tfn 0771-81 58 18.

REGLER

15, 30, 40? Dubbelfel? Nätserve? Det kan vara bra att lära sig de grundläggande reglerna i tennis om man vill börja spela matcher eller tävlingar. Här kan du fördjupa dig i tennisspelets regler.

KLUBBÖVERGÅNG

När du registrerar din licens anger du vilken klubb du representerar i tävlingar. Vill du representera en annan klubb anmäler du ett klubbyte. Klubbövergångar kan göras tre gånger/år (1 januari, 1 maj och 1 september) och anmälan ska ha inkommit till Svenska Tennisförbundet före dessa datum för att vara giltig.

ANMÄLAN TILL TÄVLINGAR

Första steget för spelare som vill anmäla sig till tävlingar är att registrera sig på Tävling Online och lösa tävlingslicens. Detta gäller för såväl den nya tävlingsspelaren som för den som tidigare under spelarkarriären haft en tävlingslicens. Spelare som inte tidigare har haft licens erhåller omgående sitt licensnummer. Därefter kan tävlingsanmälningar göras på Tävling Online. Anmälningsavgifter för de allra flesta tävlingarna betalas online, både genom kortbetalningar och direktöverföringar från bank.

Samtliga utländska spelare som vill anmäla sig i svenska tävlingar ska registrera sig och anmäla sig online. Licensavgifterna är samma som för svenska spelare.

Så här gör du för att anmäla dig till en tävling:
  1. Gå in på Tävling Online
  2. Välj Login
  3. Välj Registrera dig (nya användare)
  4. Fyll i formuläret
  5. Bekräfta din registrering via länk som du får via e-mail
  6. Logga in
  7. Om det krävs – betala licensavgift
  8. Anmäl dig online
Söka tävlingar

På Tävling Online kan man söka fram lämpliga tävlingar.

Välj Tävlingar i vänstermenyn. Filter finns för att söka tävlingar under föregående vecka, denna vecka, nästa vecka och för de tävlingar där anmälan är öppen. Klicka på Avancerad sökning för att göra mer detaljerade sökningar.

Här finns möjlighet att söka på tävlingar med datumintervall samt även att söka på tävlingar med ett begränsat reseavstånd. Du kan även söka för att hitta tävlingar för vissa klasser och en viss ålder.

Tävlingsinformation

När man klickar på en specifik tävling så visas detaljerad information om den aktuella tävlingen.

Tävlingsinformationen är indelad i flera olika flikar.

  • Översikt
    • Övergripande information om anmälningstid, klasser och kontaktuppgifter
  • Factsheet
    • Detaljerad information om varje klass med speldatum, lottningsform, anmälningsavgifter mm.
  • Det finns även flikar för Seedade, Klasser, Lottningar, Matcher och Spelare.
Klassindelning

En tävling består av ett antal olika klasser. Klasserna kan vara nivåbaserade och/eller åldersbaserade. Klasserna delas även in olika kategorier:

  • Kategori 2 – Rikstävlingar (ratinggrundande tävlingar) (SM och andra större tävlingar)
  • Kategori 3 – Nationell/Regional (ratinggrundande tävlingar)
  • Kategori 4 – Barn/Ungdom/Motion (tävlingar för spelare 12 år och yngre samt motionstävlingar – ej ratinggrundande)

Åldersbaserade klasser visas med en siffra för vilken ålder som tillåts. I klasser med åldrar upp till 21 år så anger siffran den maximala ålder som spelaren får inneha. Exempelvis innebär det att i PS14 får spelare som fyller 14 år under det år som tävlingen spelas delta. Spelare som är 14 år men fyller 15 år senare under det år som tävlingen spelas får inte delta.

Omvänt gäller i veteranklasserna. DS45 innebär att spelare som fyller 45 eller mer under det år som tävlingen spelas får lov att delta.

Nivåbaserade klasser visas antingen i form av att en klass delas in i A-, B- och C-klass eller genom att en herr- eller damklass delas in i ratingnivåer. En tredje form av nivåbaserad klass är kval- och huvudlottning. Lottningsformerna anges i factsheet.

  • ABC – klasser delas in i två eller tre olika nivåer. Spelaren själv väljer vilken nivå man vill anmäla sig till.
  • Ratingnivåer – klasser delas in i olika ratingnivåer. Ratingnivån visas i klassbeteckningen för herr- och damsingelklasser. DS1 innebär att klassen vänder sig till spelare med ratingnivå 1-7. HS4 innebär att klassen vänder sig till rating nivå 4-7. I vissa fall kan arrangörer välja att klasser vänder sig till exempelvis nivå 4-5. Detta framgår i så fall av klassnamnet.
    • HS1/DS1 – nivå 1-7
    • HS2/DS2 – nivå 2-7
    • HS3/DS3 – nivå 3-7
    • HS4/DS4 – nivå 4-7
    • HS5/DS5 – nivå 5-7
    • HS6/DS6 – nivå 6-7
    • HS7/DS7 – nivå 7

VANLIGA FRÅGOR

Första steget är att registrera ett konto på Tävling Online. Surfa in på sidan och välj ”Registrera dig” och följ därefter instruktionerna.

Ja, efter registreringen så måste du bekräfta denna genom att följa de instruktioner som du får till den e-mailadress som du har angivit i registreringen.

Ja, om du har haft ett aktivt licensnummer någon gång under perioden 2012 och framåt så kommer du att behålla ditt licensnummer. Om inte så kommer du att få ett nytt licensnummer.

Nej, i normalfallet så måste du anmäla dig och betala anmälningsavgift via Tävling Online.

Efter att du har registrerat dig och loggat in så finns dina licenser under ”Licens/Licensavgift”.

Logga in och gå till Licens/Licensavgift. Välj ”Registrera nu” för den licens du vill ha. Välj klubb och “Fortsätt”. Om det är en licenstyp som skall betalas så länkas du automatiskt vidare till en betalsida. Om det är en licenstyp som är utan kostnad så är registreringen klar.

Du kan betala både genom kortbetalning och Swish. Kortbetalning med Visa, Mastercard, Eurocard och Maestro accepteras.

Ja, det går bra. Exempelvis kan man anmäla sig och betala för en singelklass och senare göra en komplettering med anmälan och betalning för dubbel. Du väljer “Ändra anmälan” och kompletterar din tidigare anmälan med en ny klass. Observera att den klass som du tidigare anmält dig till skall vara kvar i anmälningsformuläret. Välj sedan “Skicka anmälan och gå till betalning”. Notera att systemet känner av tidigare inbetalt belopp och drar av beloppet innan du verkställer betalningen.

Ja, du kan registrera dig för licenstypen ”Motionär”. Du får då möjligheten att delta i tävlingar som spelas i kategori 4, dvs. tävlingar utan licensbetalningskrav och utan tennispoängsberäkningar. Det kan exempelvis vara klubbmästerskap, andra interna klubbtävlingar eller öppna tävlingar som vänder sig enbart till motionärer.

Då väljer du licenstypen ”12 år och yngre”. Licensen är kostnadsfri.

Kontrollera följande: 1. Att du har registrerat dig och skaffat ett konto på Tävling Online. 2. Att du har en giltig licens för det år då tävlingen spelas. 3. Att du har rätt licenstyp för den klass du vill spela (om du vill spela en klass i kategori 2 eller 3 så krävs det en licenstyp med betalningskrav). 4. Att du har en ålder som tillåts för aktuell klass. 5. Att du, om det krävs, betalar anmälningsavgiften online.

På Login-sidan klickar du på ”Saknar du lösenord?”. Ange ditt inloggningsnamn och din e-mailadress så skickas ett nytt lösenord till din e-mailadress.

På Login-sidan klickar du på ”Saknar du inloggningsnamn?”. Ange din e-mailadress så skickas inloggningsnamnet till din e-mailadress.

Logga in och välj ”Konto/Licens”. Här kan du ändra dina kontaktuppgifter. Du kan även ändra ditt lösenord eller den e-mailadress som är kopplad till ditt konto.

Vissa Internetleverantörer (bland annat Bahnhof) erbjuder abonnemang med anonym surf som kan vara anledningen till problemen att nå Tävling Online. Genom att ta kontakt med leverantörens support och be dem att ändra till en publik ip-adress så fungerar det normalt igen.

Alla lottningar görs helt slumpmässigt. I det fall spelare seedas så placeras/lottas dessa spelare till lottningsträdet. Därefter placeras alla övriga spelare slumpmässigt ut i lottningsträdet. Därefter kontrolleras lottningen mot eventuella lottningsregler. T. ex. klubbspridning. Om det visar sig att två spelare från samma klubb möts så görs lottningen om. Lottningen görs om ända tills utfallet följer lottningsreglerna. Hela denna process sker automatiskt i Tournament Planner och görs på mindre än en sekund. Ett slumpmässigt utfall kan förstås innebära att man får möta samma spelare i flera tävlingar. Att notera är att seedningar och klubbspridningar innebär vissa givna förutsättningar i en lottning. En seedad spelare slipper förstås att möta en annan seedad spelare i sin första match. Likaså slipper en spelare att möta sin klubbkompis i sin första match när optimal klubbspridning används.