Hur ser tennislegendaren Anders Järryds liv ut i dag? Hur mycket tennis spelar han? Hur ofta händer det att folk kommer fram och vill prata tennis under glansdagarna på 1980-talet? Svaren kommer i Svenska Tennispodden.
Ödmjuk och artig men på sin tid lite vresig och arg på banan. Hur ser han själv på det idag och hur hanterade han de egenskaperna?
– Man vill så gärna vinna och ibland går det inte och då blev jag arg och det har jag haft svårt för. Jag tror det var jag själv som mådde riktigt dåligt när jag uppträdde så och hade sagt någonting. Jag ångrade mig många gånger och bad om ursäkt. Jag har lugnat ner mig mycket, däremot så vill jag spela bra på den nivå jag befinner mig nu. Spelar jag bra och får stryk är det okej, men om jag går ut och spelar dåligt och förlorar så känns det sådär. Men jag har tappat den där riktiga vinnarinstinkten och det är väl rätt så skönt. Man behöver ju inte kämpa hela livet och vinna jämnt, det kan ju vara kul på golfbanan och bara få vara och ha lite trevligt. Man kan ju inte gå runt och vara arg.
Det där får bli ett tips till dagens veteraner. Anders ombeds också i programmet att komma med något tips till dagens juniorer.
– Försök att ha roligt där ute. Krav har man på sig hela tiden men sätt inte dem oerhört högt, försök sänk ribban lite ibland. För föräldrar och tränare gäller det att ha en bra kommunikation med adepten och inte sätta vansinnigt hårt tryck på dem för det gör de själva ändå, säger Anders och utvecklar i programmet.
Apropå junioråldern. Anders pappa var involverad i Lidköpings Tennisklubb och den fem år äldre brodern spelade tennis och det var så en makalösa karriär tog sin början. I programmet berättar Anders om tiden som junior hela vägen fram till framgångarna på ATP-touren och Davis Cup.
En del kanske har glömt att dubbelspecialisten firade stora triumfer även som singelspelare. Anders vann åtta singeltitlar och var i 16 finaler på ATP-touren. Största triumfen var WCT Finals i Dallas där han finanslog Boris Becker.
– Jag ska inte sticka under stol med att det varit oerhört roligt om jag hade vunnit en Grand Slam i singel. Jag var inte i final men var hyggligt nära ibland. Chansen fanns och jag hade målet att ta hem en titel om allt fallit på plats. Jag drevs framåt av Stefan edbergs och Mats Wilanders framgångar. Vi drev varandra för de blev bättre av oss också. Mats Wilander vann Franska Öppna 1982 och sedan vann alltid någon av dem en Grand Slam de följande åren. Jag har inga regress att jag inte vann en Grand Slam för jag fick ändå ut otroligt mycket av min tennis.
1984-1986 var de bästa åren för Anders Järryd. 1985 var han rankad femma i världen i singel och var världsetta i dubbel. Det blev åtta Grand Slam-titlar och totalt 59 titlar på ATP-touren. Många av titlarna kom tillsammans med Stefan Edberg.
– Stefan var ju bäst i världen. Han var etta eller tvåa hela tiden, så det var ju enkelt att spela med honom. Han hade en fantastisk serve. Själv hade jag ett otroligt självförtroende i dubbel. Jag trodde när jag gick ut på banan att jag skulle vinna varje gång.
Hans Simonsson, Stefan Edberg, John Fitzgerald och Henrik Holm var spelarna som Anders spelade mest dubbel med. Det finns naturligtvis fler än så, som till exempel Robert Seguso, Magnus Gustafsson, Janne Gunnarsson, Jonas Björkman med flera.
Det började med ”Hasse” Simonsson där de tillsammans vann Franska Öppna liksom Barcelona tre år på raken och en rad andra titlar. Med John Fitzgerald blev det två titlar i Wimbledon. För att nämna något…
Team SIAB som låg bakom en stor del av de stora svenska framgångarna får så klart också utrymme i programmet där Anders ger någon anekdot och berättar om det kringresande sällskapet.
– Mats (Wilander) var rätt tystlåten och iakttog saker. Jocke (Nyström) som är norrlänning tog inte heller mycket plats. Det var nog mer jag och Hans (Simonsson) som var några år äldre som hördes lite mer.
Anders Järryd är onekligen en av våra största i Davis Cup-sammanhang med totalt 53 landskamper. Förlusten i finalen 1983 triggade ett svenskt tennislandslag som sedan vann titlarna 1984, 1985 och 1987.
1996 kom slutet av proffskarriären.
– Det gick långsamt neråt rankingmässigt och till slut var det ett ganska enkelt beslut att lägga av. Jag hade nog kunnat fortsätta spela dubbel, men det räckte inte för mig att bara åka runt och spela dubbel. Det är tufft att leva det livet och vara ute jämt och då är det nog skönt för många att få sluta. Samtidigt saknar man turneringarna, vänskapen och det där livet.
Anders spelade tennis på senior- och veterantouren efter proffskarriären. Att bli tränare var inte aktuellt, även om han under flera år var med som en av ledarna på tennisgymnasiet i Båstad. Anders har också varit assisterande Davis Cup-kapten till sin tränare fram tills dess, Calle Hageskog, och varit med som tränare på diverse tennisläger.
– Det är inte alltid guld och gröna skogar att vara ute på touren. Att få sitta i boxen under Grand Slam-turneringarna är mer grädde på moset, det är ju underbart. Men jobbet i övrigt innebär att du är borta väldigt länge. Å andra sidan kan jag sakna lite att jag inte har gjort det.
Är vi på rätt väg i svensk tennis? Vilka utmaningar ser Anders Järryd framför sig? Vilka är de stora skillnaderna mellan internationell topptennis idag och igår?
Visste ni att det bara är Anders Järryd och Jonas Björkman av alla svenska spelare som vunnit alla fyra Grand Slams i dubbel?