Det har blivit dags för ett besök i Göteborgs norra skärgård. Med bilfärjan från Varholmen är man på tolv minuter i land på Hönö, som är den största tätorten i Öckerö kommun. Sedan 2018 heter det faktiskt Hönö-Öckerö, men tennisklubben på ön heter Hönö Tennissällskap.
Joachim Weibull lever med tennisen och har gjort det hela sitt liv. Just nu lever han tennislivet på Hönö.
53-åringen är ansvarig för verksamheten.
– För mig har tränaryrket aldrig varit ett arbete, det är något du lever med. Det finns inga fasta tider utan du måste ha hjärta och kärlek till sporten.
Joachim Weibull har varit i klubben i fem år. Han har erfarenhet så det räcker och blir över.
Han började spela tennis i Valhalla Tennisklubb, men blev snart tävlingsjunior på GLTK som han räknar som hemmaklubben. Dit han återvänt och jobbat under åren. Han har bott och jobbat i USA i tio år, han har jobbat i Tyskland men också i svenska klubbar som Påvelund, Särö och Mölndal.
– Jag har haft turen att jobba med mycket inom tennisen under snart 35 år. I USA jobbade jag först på Saddlebrook Tennis Academy (som då hette Harry Hopman Tennis Academy). Det var då jag kom i kontakt med den absoluta tennistoppen och började jobba med utländska spelare som var rankade upp till runt 200 i världen på WTA- och ATP-touren.
I Hönö TS går många av klubbens cirka 250 medlemmar i organiserad träning.
– Här är fullt ös från måndag till söndag med tanke på att vi bara har två banor inomhus. 150-160 stycken av medlemmarna är med i våra träningsgrupper.
Det finns de på fastlandet som varje vecka åker till Hönö för att träna tennis.
– Vi har mest öbor som spelar här, men det är faktiskt några som åker hit från Torslanda. Även två killar som jag tränade i Särö kör hit två gånger i veckan och då bor den ene i Kungsbacka nu för tiden.
Klubben har ett A-lag för herrar och flera serielag för damerna och herrarna bland veteranerna.
– Damerna är med i ”Dubbelserien” i Göteborg. Hönö TS är lite av en damklubb, det är väldigt många tjejer som spelar och det är väldigt roligt. Av de cirka 50 som går i vuxenkurserna är merparten kvinnor, säger Joachim.
Det var förresten 1996 som klubben fick sitt nya namn efter att ha hetat TK75 sedan 1975 då klubben bildades från början.
Då fanns ingen tennishall. Dåtidens tennisspelande barn och ungdomar höll till i Brattebergsskolans idrottshall på Öckerö. 1979 stod dock en ny tennishall färdig, en tältliknande konstruktion med väggar och tak av presenning med två tennisbanor av asfalt.
Allt bekostades av klubben och dess medlemmar.
– Det där plasttältet blåste omkull efter några år och det byggdes en ny hall som stod färdig 1985. I dag har vi två banor inne och två grusbanor ute.
I tennishallen finns en stor läktare, café och konferensrum.
– Av alla de hallar man jobbat i så har den här en väldigt hög mysighetsfaktor. Många hänger här som i sitt andra hem. Det är alltid öppet. Däremot så är lokalerna i behov av renovering. Vi äger hallen så vi har fria händer att snart börja bygga om lite.
Tennisen står sig stark i konkurrensen med handboll, ishockey fotboll, innebandy, friidrott och andra sporter i Hönö-Öckerö.
Med så få banor som Hönö Tennissällskap förfogar över är det också svårt att få fram juniorer som når Sverigetoppen. Annika och Jessika Kjellgren är två av de mer framgångsrika juniorerna från Hönö TS på senare år och som Joachim tränade under tiden på GLTK.
– De åkte på college sedan. Precis som många andra klubbar har Hönö begränsade resurser och man måste nog flytta vidare om man vill utveckla sig till elitspelare.
Tio av klubbens juniorer är tävlingsspelare. Till hösten skapar man också serielag för juniorerna.
– Jag tror dagens unga är mer rädda för att tävla. Man behöver mogna en hel del innan man börjar tävla i tennis idag. De är väl lite räddare i dag de yngre. Man behöver mogna mycket innan man börja tävla i tennis i dag.
Hönö TS har vana vid att arrangera tävlingar. För två år sedan arrangerades till exempel Junior-RM här. Det kunde genomföras tack vare alla ideella insatser.
– Det här är en väldigt familjär klubb med mycket glädje, gemenskap och genom det utvecklas vi. Barn, ungdomar och föräldrar hjälps åt när vi behöver måla och greja. När vi behövde nytt kök så sponsrade alla medlemmarna. Det är hederlig gammal svensk föreningsanda.
Lilla klubbtouren och tennisskoletouren är andra tävlingar på Hönö, förutom alla interna tävlingar.
– Vi har ju seriespelet också, men vi har inte så mycket plats då vi har en oval hall. Vi tränar modern tennis här där vi tar bollen tidigt. Det finns inte så mycket plats bakom baslinjen. Det är Agassi-träning hela tiden, säger han med ett skratt.
Coronavirusets framfart har satt sina spår även på den lilla skärgårdsön, även om verksamheten varit igång hela tiden.
– Vi har haft några äldre som inte kommit på träningarna, men i det stora hela har vi klarat oss bra. Vi är en liten kommun och bor på öar och det hjälper nog till. Vi har varit försiktiga och säkert haft lite tur också.
Joachim Weibull anser att klubben behöver ytterligare en bana inomhus. Det är fullt på de två banorna i veckorna.
– Eftersom vi är en serviceinrättning så tycker jag att vi ska erbjuda invånarna i Öckerö kommun både tennis och padel. Det finns inga beslut tagna, men tanken är att i framtiden ha allt inbyggt i en hall. Drömscenariot är tre tennis- och tre padelbanor inomhus, säger han och fortsätter:
– Det är ett tryck på oss, för det är väldigt svårt att hyra strötimmar. Jag tror vi kan få in fler medlemmar och fler som testar tennis genom padeln. De är kul om vi får tennisen att växa ytterligare, men samtidig innebär det mer jobb, administration och fler tränare.
Joachim är heltidsanställd i Hönö TS men har stort hjälp av 65-årige Sören Renulf, som jobbar halvtid. Det finns ytterligare timtränare som hjälper till med träningarna.
– När jag kom hit så bestämde jag mig för att det viktigaste är att skapa intresse och glädje. Idag är det en riktig förening med allt vad det innebär. Det är inte några få som styr, utan det är medlemmarnas förening. Vi gör saker ihop och det är så roligt att se för en som har tennisen som sin största kärlek i livet, säger han och avslutar:
– Som tränare ska man kunna jobba med allt från bollekis till de bästa spelarna. Man lär sig hela tiden och inspireras av olika åldrar oavsett på vilken nivå man är på.