Vi blundar och pekar på Hitta din bana-kartan och hamnar i Härnösand. Här har VåRö Tennisklubb drillat unga och gamla sedan 1965.
VåRö Tennisklubb har sin verksamhet i Öbacka Sportcenter i stan med innebandy, badminton och andra sporter under samma tak. Tennisklubben har två inomhusbanor och två grusbanor och dessutom ytterligare två grusbanor två mil norr om stan, i Vålånger där klubben grundades för 55 år sedan (här hade för övrigt skådespelaren Allan Edwall sommarbostad ända fram till sin bortgång 1997).
– Vår förening grundades 1965 med stor del gemenskap och kompisanda ute på landsbygden. Efter att ha tittat på Davis Cup-matcher med Jan-Erik Lundqvist och Sven Davidson med flera blev suget efter en egen tennisbana stor och där började bygget. Föreningens namn Vå-Rö kommer från de två orter norr om Härnösand där vår historia började, Vålånger och Rö, förklarar ordföranden Johan Nordin.
Vårö TK har 145 medlemmar där nästan alla är aktiva. Det ska vi återkomma till, men först skruvar vi tiden tillbaka cirka tolv år. Det var då chefstränaren Anneli Thunberg steg in i hallen och frågade om det fanns någon ledig tjänst.
– Jag sökte jobb och letade mig till Härnösand. Jag hade tur, för den förre tränaren här hade precis slutat och det fanns ett ledigt jobb för mig. När jag kom hit så var det noll verksamhet. Jag hade fem elever och det var nära konkurs. Det var att börja om från början, säger Anneli Thunberg.
Anneli började själv spela tennis som tioåring hemma i Vänersborg och var topp 10 i landet som junior. Under tonåren hette motståndarna ofta Johanna Larsson, Micaela Johansson, Kristina Andlovic, Nadja Roma med flera. Anneli fick tyvärr avbryta sin tennissatsning under sista året på tennisgymnasiet i Kramfors då hon skadade korsbandet och fick genomgå en rad operationer.
Hon skulle dock stanna inom tennisen och snart fick hon jobb på tennisgymnasiet i Kramfors. Det blev bara 1,5 år och det var då hon fick chefstränarjobbet i VåRö där hon fortfarande jobbar på en 60-procentstjänst.
– Intresset för tennis ökade och även antalet spelare på juniorsidan kontinuerligt och den trenden håller fortfarande. Anneli har även genomgått Multiskillz utbildning som är roliga inslag i träningen. Att vi har den stora förmånen med att ha Anneli som vår huvudtränare betyder väldigt mycket för vår förening. Hon står på banan med ett mycket stort kunnande, engagemang och driv som barnen, ungdomarna och även föräldrarna uppskattar. Hennes engagemang syns inte bara på banan utan det finns även utanför banan och även på hennes fritid när hon är fullt engagerad, säger Johan Nordin.
Verksamheten då, för tolv år sedan och nu är som natt och dag. Då höll föräldrar ideellt i träningen i liten skara. Idag tränar cirka 60 juniorer och ett 20-tal vuxna flera gånger i veckan.
– Vi har drygt 20 träningsgrupper igång och det är många familjer där alla spelar. Får man med föräldrarna är det också lättare att få hjälp med olika saker i klubben och vi kan ordna olika aktiviteter som annars är svåra att genomföra. En del barn hänger i hallen och gör läxorna här medan föräldrarna spelar eller i väntan på att de själva ska spela. Då får jag öppna mitt lilla kontor och de kan använda min dator eller bara vila i soffan.
Ni hör… det är inte en gigantisk tennishall vi pratar om men tillräckligt stor för att inhysa alla intresserade. Här finns det mesta som besökaren behöver, som ett gym och ett café.
Tävlingsverksamheten var obefintlig för några år sedan, men nu har klubben över 20 tävlingsspelare i åldrarna 9-18 år. Och så Nisse….
– Vi har några veteraner som är duktiga och som tävlar i SM, som ”Nisse” till exempel, säger Anneli och skiner upp.
– Nils-Erik Sjödin är 75 år men tävlar fortfarande. Han brukar sparra med ungdomarna här. Man ser att han fortfarande har känsla, missar sällan och står alltid där han ska stå på banan.
De senaste åren har klubben haft tre spelare med i Sverigefinalen i Elite Hotels Next Generation. Flera av dagens ungdomar är ute och tävlar flitigt.
– Jag var med som ledare på Sofias Cup och man ser att det är en bit kvar till de bästa tjejerna i sverigeeliten. Det blir stora siffror, men det är inte spel mot ett mål. Två av tjejerna som var med har utvecklats jättemycket. De är 13 och 14 år och har varit underåriga i sina klasser, säger Anneli och fortsätter:
– Vi är en liten klubb men på RM har vi nästan lika många tävlingsspelare som storklubbarna har. Vi har många regionsmästare i klubben, så vi håller hög nivå här uppe i Norrland.
Storklubbarna i området är Sundsvalls TK och Öviks TK.
– Vi har bra samarbete. Ibland bjuder vi in spelare från Sundsvall och vice versa. Utbytet kan bli ännu bättre, men det är mycket som ska hinnas med.
Anneli Thunberg kan konstatera att många börjar sent med sin tennis i VåRö TK. Det är vanligt att killarna och tjejerna hunnit fylla tio-tolv år.
– Det är en ålder där man nog testar många olika sporter. Vi har märkt att många kommer från fotbollen och innebandyn som man lagt av med för att börja med tennis.
Att de unga börjar så sent innebär också att minitennisen blivit lidande även om det just i år är fler deltagare än vanligt.
– Det är framför allt småsyskon till de som redan spelar i klubben och då är det alltid lättare att hålla kvar dem. I år har vi 14 av de yngsta som spelar minitennis en gång i veckan.
Anneli håller själv i alla träningar – utom en…
– Vi har fem-sex ungdomsledare som hjälper till och en har en egen träningsgrupp. De här ledarna spelar själva i klubben. Det har aldrig varit några problem att få engagerade ungdomsledare för de gillar att hänga i hallen med mig.
Coronapandemin innebär att en planerad tävling på hemmaplan i juli får eventuellt ställas in. I övrigt har verksamheten kunnat pågå ganska normalt.
– Vi har ett klubbmästerskap i augusti som brukar vara startskottet för höstsäsongen. Många av juniorerna är med, men det kan bli bättre med deltagandet på seniorsidan, säger Anneli och fortsätter:
– Den här perioden med corona har vi fått ställa in vår mentala träning och kostträffarna som vi brukar ha en gång i veckan. Träningen har flutit på och vi har kört fys utomhus.
På klubbens instagramkonto finns en utmaning till klubbens aktiva att under en vecka göra 10 000 hopp med hopprep.
– Det brukar vara uppe mot 20 stycken som är med på utmaningarna. Första veckan skulle de springa en mil, andra veckan var det 1 000 situps och vi kommer ha 1 000 rygglyft och 600 upphopp också, berättar Anneli.
Det är tennis för hela slanten i VåRö TK även om man även har pickleball som spelas på ena tennisbanan (med ritade badmintonlinjer). Det var ordförande Johan Nordin som drog igång projektet i september med tre prova-på-söndagar. Nu kan folk hyra bana och låna rack för att spela. Någon padelbana finns inte och är inte planerad.
– Vi hade tidigt elbelysning på våra två grusbanor, så det var inte helt ovanligt att det förr pågick spel även nattetid då fler av dygnets timmar behövde utnyttjas. En parantes är att redan 1885 blev Härnösand först i Europa med elektrisk kommunal gatubelysning som drevs av vattenkraft, säger Johan Nordin som är inne på sin första period som klubbens ordförande.
– Det finns många idéer för att utveckla vår miljö både inomhus och utomhus, säger han.
Vårsolen gör sig påmind i Härnösand och snart väntar gruset utanför hallen.
– Nu kör vi inomhus en vecka till och därefter blir det en veckas uppehåll när vi gör iordning grusbanorna. Den 11 maj kör vi igång ute och håller på i fem veckor. När skollovet börjar har vi en lägervecka och därefter en matchvecka, säger Anneli Thunberg.