Hur man skapar mötesplatser, hur man synliggör alla medlemmar, tränarens situation, tennis kontra padel, Davis Cup och jakten på den optimala hamburgaren är några av ämnena när Peter Hjort och Maria Strandlund Tomsvik gästar Torbjörn Dencker i Svenska Tennispodden.
Peter Hjort är en stor profil i Tennissverige. Han har gått på tenniscollege i USA och tillhört landets tio bästa i sin åldersklass. Han har varit tränare för spelare som Hanna Noomi och Sofia Arvidsson. Sofia blev för övrigt 29:a i världen och vann sin första WTA-titel under deras samarbete.
Maria Strandlund Tomsvik:
– Peter har ett av de viktigaste jobben i Sverige eftersom han har ansvaret för en av Sveriges största klubbar. Han har gått hela vägen som spelare och ledare, jobbat i klubb och landslag och varit WTA-coach. Han får folk att trivas, må bra och ha kul. Det är viktigt.
Peter har varit klubbtränare både utomlands och i Sverige och var under några år också kapten för de svenska juniorlandslagen.
Sedan elva år tillbaka är han chefstränare och klubbchef för Lidingö TK.
– Min filosofi är att man måste ha kul, det är grunden till allt. För att orka mer måste man träna mer, men det är glädjen till idrotten och tennisen som gör att vi skickar rätt signaler till våra adepter. Det är vårt största kall som tränare, säger Peter Hjort i podden och fortsätter:
– Det är alldeles för många som för tidigt, från åtta till 12-13-årsåldern, går på för hårt och när de fyllt 15 år är de så trötta på tennisen att de inte orkar lägga på mer. Det är min erfarenhet.
Lidingö TK:s ny renoverade tennisanläggning står snart färdig. Den 17 april arrangeras landets största klubbmästerskap (cirka 500 deltagare) och dagen efter är det stor invigningsfest. Då står två nya banor färdiga liksom ny entré och reception, nya omklädningsrum och klubbrum.
– Vi har redan smygöppnat, det blir helt magiskt. Jag har besökt klubbar utomlands och hämtat inspiration. Vi har försökt skapa en mötesplats där folk kan känna att man kan hänga på klubben hela dagen, säger Peter Hjort och tillägger:
– Vi har lyckats aktivera alla medlemmar, från knattar till veteraner i organiserad träning. Vi har i stort sett fullt i hallen från 07.00 till 23.00 och det är för att vi infört frukosttennis, lunchtennis, matchspelstennis och annat. Det är nog det jag är mest stolt över, att vi har fått igång alla där alla blir sedda. Ofta får juniorerna allt fokus i en klubb, men motionärerna i medelåldern och uppåt är ju minst lika viktiga både för oss men för svensk tennis över huvudtaget.
Se programmet här:
I programmet ger Peter sitt tips på hur man får medlemmarna att tävla mer, som i klubbmästerskapet.
Av de närmare 2 500 medlemmarna i Lidingö TK är närmare tusen unga i organiserad träning. Samtidigt köar 5-600 vuxna och ytterligare ett hundratal barn för att börja spela.
– Vi skulle kunna bygga ännu fler banor för det är ett otroligt tryck.
Tränarens situation är ett ämne som tar stor plats i avsnittet. Det är en av flera stora utmaningar som svensk tennis står inför, anser Peter och Maria.
– Det är min stora nöt att knäcka. Det är tufft att vara tränare för det blir många sena kvällar och många helger. Du ska vara glad och positiv och hela tiden på tårna och ställa upp. Vi har interna utbildningar hur du ska uppträda, för som ledare är det mer än att bara stå på banan. Det är ett serviceyrke där vi ska se till att medlemmarna får vad de förväntar sig, säger Peter som ser en positiv trend:
– Många av de som jag tränade när de var yngre har kanske slutat och flyttat för studier, men många kommer tillbaka och tar upp tennisen igen när de är 25-30 år. Det är positivt!
Du kan också välja att bara lyssna: